Vid den senaste inventeringen dokumenterades 8.5 familjegrupper i Kalmar län, vilket är över förvaltningsmålet. Målet, som fattas av länets vildvårdsdelegation, är fyra till åtta familjegrupper vilket innefattar honor med ungar.
– Licensjakten är en del av rovdjursförvaltningen, och genomförs i begränsad omfattning och under strängt kontrollerade former, säger Fredrik Ustrup, enhetschef Djurenheten Länsstyrelsen Kalmar län, i ett pressmeddelande.
Jakten varar under hela mars 2021, men avslutas dock om tre produktiva hondjur över 14 kg fälls. Jakten får ske i hela länet, dock inte på Öland.
I våras skrev vi att förra vinterns inventering av lodjur hade visat på 8,5 familjegrupper, mot 11,5 förra året. En familjegrupp, är en hona med en eller flera ungar. De konstiga siffrorna förklaras med att vissa djur rör sig över flera län.
Viss osäkerhet rådde gällande antalet, eftersom snöbristen försvårade inventeringen. Om antalet stämde, betydde det att det fanns drygt 45 lodjur i länet i våras.
Via appen Scanobs kan man följa vilka observationer som gjorts i närområdet av olika rovdjur. Där framgår att ett lodjur observerats i Laggetorp, norr om Ankarsrum, den 2 januari och strax före jul syntes två lodjur vid Odensvi. I lördags noterades ett misstänkt lodjursbyte vid Djursdala.
Allra flest observationer den senaste månaden har gjorts ytterligare ett steg västerut, i trakterna kring Kisa och sjön Sommen.
Resultatet av förra årets jakt var att fyra hanar sköts, i Emmaboda, Oskarshamn, Hultsfred respektive Högsby.
Av jakten att döma kan man tro att det finns mest lodjur i mellanlänet, men Gamlebybon Roger Lundberg, kvalitetssäkrare på uppdrag av länsstyrelsen och besiktningsman, sa i våras att de finns i hela länet.
– Sedan är det vissa områden de har som hemområden. Odensvi är ett sådant område, sa han.