När vi åker in till, eller lämnar, Västervik för att få kontakt med E 22 passerar vi Jenny. Sak samma om vi åker tåg. Men vad eller vem är Jenny?
Vi vet att det är så att säga en stadsdel eller ?förort? till Västervik. Jenny station och Jenny Gård är vedertagna namn men återstår gör ändå frågan var namnet kommer ifrån.
- Jag försökte på alla sätt men kunde inte få riktig klarhet i var namnet Jenny kommer ifrån, säger Ulla Lena Johansson.
Ulla Lena bor i Jenny och 1989 när Jenny Egnahemsförening firade 50 år så hade hon i jubileumsskriften i alla fall kommit en bra bit på väg:
- Västerviks äldsta bevarade husförhörslängd är från 1726. Då fanns Målserum, Långhagen och Bokbindartorpet. Det senare visade sig senare vara detsamma som Jenny gård.
- Nästa husförhörslängd är från 1772 och där står det Bokbindartorpet eller Quennerslund.
1794 finns namnet Jenny för första gången; ?Quennerslund eller Jenny, Kockens torp?.
Ulla Lena hade också i ett arkiv hittat följande ur en köpehandling eller liknande:
"Politieborgmästaren Carl Ulric Egge köpte år 1799 av Coopverdie Skepparen Anders Kock torpet Jenny för 2000 Riksdaler Riksgäldskontoirets Creditsedlar, samt såsom vängåfva en svart Siden Klädning till sondottern Jungfru Anna Lena Kock.?¨
1833 hade namnet Quennerslund försvunnit och nu hette torpet, eller gården, enbart Jenny.
- Jag har varit i kontakt med ortsnamnsarkivet och liknande men inte kunnat få något svar, säger Ulla Lena.
I Tjustbygdens Kulturhistoriska Förenings årsbok av 1947 har docent Lennart Moberg redogjort för de flesta ortsnamnen i Tjust men Jenny är inte nämnt. Närmast, geografiskt, är Målserum som 1337 skrevs Malsrume. Bildat på det fornsvenska ?mal? som betydde avmätt jordstycke. Mal låg även till grund för alla ortnamn som slutar på ?-måla?.
Det var en liten utvikning.
- Märkligt att man aldrig har diskuterat namnet Jenny lite närmare, säger Västerviks tidigare stadskamrer Nils Andersson som annars har ordning på det mesta. Jag vet inte var namnet kommer ifrån.
Sambandet mellan sjön Qvennaren (Kvännaren) och Qvennerslund kan man förstå. Men Jenny? Kan det vara så enkelt som att Jenny är en från början muntligt snabb och enkel förkortning av Qvennerslund?
Historier om Jenny finns det förstås. Det nyvaknade intresset för Jenny kom häromdagen när tidigare skolsköterskan på gamla läroverket, Barbro Guding, helt enkelt frågade om namnet Jenny.
- Jag minns när några frågade om jag ville följa med hem till Jenny. Jag svarade att det ville jag inte för "jag känner henne inte".
1876 byggdes Jenny Stationshus och två år efteråt passerade de första tågen.
Posten hade naturligtvis en egen liten lokal i stationshuset. En berättelse om det från Evald Ankarvall måste vi förmedla.
- På tågen fanns postkupé 243. Kupémästare Börje Nöjd hade en vana att kliva av i Jenny för att få brev eller kort stämplade i Jenny. Han hade nämligen en faster i Amerika som hette Jenny Jonsson.
Jan Brandel på stadsbiblioteket kan förmedla ytterligare en historia.
- Min far berättade om att allvetaren Ejnar Haglund från Uppsala en gång i ett radioprogram på 1950-talet pratade om Jenny.
- Ejnar Haglund var bland mycket annat en expert på kommunikationer och han kunde redogöra för hur många stationer "flickorna" Jenny och Nora måste passera för att träffa varandra.
En sista utvikning är att nämna att Jenny samhälle haft en egen idrottsförening. Leken med "två-mål" mynnade ut i att Jenny BK bildades 1935. Under krigsåren låg verksamheten i träda men tog ny fart 1949. Då tog planerna på att bygga en egen fotbollsanläggning fart. Den anläggning som i dag enbart är Ljunghedens Motorstadion.
Barberaren i Allén, Gunnar Lundgren, var legendarisk ordförande i 17 år. Efterträdarna var inte helt okända Sven-Åke Ström, Lennart Pettersson, Arne Österlund, Sven-Åke Lindblad och Christer Svedebäck.
Jenny BK och VAIS slogs samman i slutet av 1980-talet och blev Västerviks FF.
Då försvann namnet Jenny ur en del av rullorna men det hindrar inte att frågan om namnet Jenny kvarstår.
"Jag vill inte följa med hem till Jenny - jag känner henne inte"
Namn på gator och stadsdelar går det oftast att hitta ett ursprung till. Men det finns närliggande namn som man så att säga tar för givna utan att ha en aning om var namnet kommer ifrån.
Foto: ANDERS STEINER Mellan gamla och nya infarten till Västervik vid Jenny ligger den mäktiga rullstensåsen som är en Ancylussvall.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!