"Jag skulle gärna vilja titta på den statistiken"

Chefen på Försäkringskassan är skeptisk till statistiken från Socialstyrelsen och hon säger att den kan grunda sig på människor som aldrig haft ett arbete.

Elisabeth Johansson säger att antalet sjuka i Västervik som inte får ersättning från Försäkringskassan har fördubblats sedan 1 januari 2010. Arkivfoto: Anders Steiner

Elisabeth Johansson säger att antalet sjuka i Västervik som inte får ersättning från Försäkringskassan har fördubblats sedan 1 januari 2010. Arkivfoto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2011-06-27 00:00

Helene Franzén, chef på Försäkringskassan i Västervik, vill inte kommentera siffran alls.

- Det får stå för Elisabeth. Jag har all respekt för hennes kompetens men jag skulle gärna vilja titta på den statistiken.

Helene säger att statistiken kan grunda sig på människor som inte haft något jobb innan de blev sjuka.

- För att få sjukersättning måste man haft ett arbete, sjukförsäkringen bygger ju på ersättning för förlorad inkomst. Det kan också vara så att de haft tidsbegränsad sjukersättning som togs bort som ersättningsform 2008 och att den tiden har gått ut nu. Om man har haft sjukersättning och blir utförsäkrad kan man få aktivitetsstöd från Arbetsförmedlingen men det handlar inte om samma belopp som sjukpenningen.

Är det någon grupp som utförsäkras mer än andra?
- Det kan jag inte svara på men vi vet att kvinnor är mer sjukskrivna än män. Vad det sen beror på vet jag inte, de kanske har dubbelarbetat eller arbetet inom vården och blivit utslitna. Det är mer påfrestande än att stå vid till exempel en maskin. Men det är bara en gissning från min sida.

Så ser de nya reglerna ut

Från och med den 1 januari 2010 gäller nya regler för sjukförsäkringen.

Reglerna gäller dem som fått sjukpenning eller tidsbegränsad sjukersättning i maximal tid.

Reglerna innebär att de som utförsäkras erbjuds en arbetslivsintroduktion via Arbetsförmedlingen med rätt till aktivitetsstöd.

När den försäkrade haft nedsatt arbetsförmåga i 365 dagar ska prövning mot hela arbetsmarknaden ske om det inte kan anses oskäligt.

Försäkringsbeloppet sänktes från 2009 med drygt 2100 kronor per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om