Misslyckade sparpaket. Gigantiska underskott. Ledande moderater som hoppar av. Den senaste tiden har rubrikerna varit allt annat än glädjande för Västerviks politiska ledning.
Mycket av kritiken har riktats mot kommunalrådet Harald Hjalmarsson, som ofta blir stoppad på stan av frågande kommuninvånare.
- En del är upprörda och frustrerade, och det genomgående är att man saknar information. Det är den viktigaste lärdomen just nu.
Han är självkritisk, och menar att kommunen varit dålig på att kommunicera med medborgarna. Även i kommunikationen mellan tjänstemän och kommunledningen har det brustit. Han säger att han blev lika förvånad som alla andra när oktoberprognosen, som visade på ett plusresultat, förvandlades till ett minus på nära 60 miljoner i början av året.
- Jag var minst lika irriterad och upphetsad som alla andra. Kanske mer besviken än många andra. Det plus som prognosen visade på var inte verklighetsförankrat. Min analys är att vi inte haft ordning på ekonomiadministrationen.
Varför inte informationen fungerat, och varför kommunens underskott blev så stort, har han inget svar på i dag. Men han ser att kommunen haft för höga driftskostnader, och att det i vissa fall förekommit dubbelarbete. Den nya serviceförvaltningen, som skulle effektivisera kommunens administration, blev i slutändan en extra kostnad - eftersom den inte samtidigt ledde till att tjänster på andra förvaltningar rationaliserades bort.
- Jag tror att serviceförvaltningen kommer att avveckla sig själv.
Vad som egentligen gått snett i de så kallade tvärsektoriella uppdragen, och vilka som bär ansvar för det, är en av de saker som utreds nu.
Finns det några beslut ni tagit de senaste åren som du ångrar i dag?
- Jag ångrar att vi inte lyckats få ut en delaktighet allra längst ut bland våra medarbetare. Och vi borde ha varit tydligare med vår centrala styrning och administration.
Tjänstemännen har, som ett led i att komma till rätta med ekonomin, föreslagit att en rad landsbygdsskolor ska läggas ner. Men Hjalmarsson sågar förslaget.
- Lien gick över landsbygden... Varken ekonomiskt eller servicemässigt är det ett bra förslag.
Han utesluter inte att någon enstaka skola, eller ett särskilt boende i kommunen, kommer att läggas ner de närmaste åren. Men den största strukturella förändringen är redan gjord, enligt Harald Hjalmarsson.
För att få bukt med underskotten, och återupprätta förtroendet för ledningen, ska Västervik kopiera andra kommuners koncept och bli effektivare. "Inte slakta välfärden", som Hjalmarsson uttrycker sig, även om det kan bli större avstånd till samhällsservicen på vissa platser.
Han vill inte heller överge målet om en växande kommun, och ser det därför som viktigt att fortsätta sitt engagemang i Regionförbundet.
- Om vi släpar efter på tillväxtfrågorna så går vi sotdöden till mötes. Vi måste både gasa och bromsa.
Du har gått från att vara hyllad till starkt kritiserad och ifrågasatt - hur hanterar du det?
- Jag berörs av den här situationen. Jag satt förra veckan med Anders Borg och resonerade om det här, och vi har fortfarande respekt för varandra. Vi är några kommuner som har trista bokslut nu. Men jag är trygg i mig själv och trygg i min familj. Jag har alltid varit företagare, och är därför van att ta ansvar. Jag känner mig fortfarande väldigt stimulerad, även om jag varit väldigt irriterad den senaste tiden.
Harald Hjalmarsson har inga tankar på att avgå. Tvärtom.
- Jag är lite av en idrottskille. Den här serien är inte slut än, och gissa om jag är revanschsugen. När vi kommer fram till 2013 så tror jag att vi kommer att vara stolta. Jag är helt inställd på att jag ska ställa det här tillrätta och ta ansvar.
Du säger att "jag" ska ta ansvar. Har det varit för ensamt på toppen? För lite lagarbete, och för mycket fokus på dig?
- När jag säger "jag" så syftar jag på min roll som kommunstyrelsens ordförande, min funktion. Det är klart att det är ensamt, men jag har samtidigt haft en bred uppbackning, och vi har jobbat i ett team.
Moderaterna har haft svårt att rekrytera folk till viktiga poster, det bekräftar Harald Hjalmarsson. Man har en kärna av engagerade partimedlemmar, men den riktiga bredden finns inte där.
- Vi har aldrig varit så stora som vi är nu, och har haft svårt att hinna rekrytera medarbetare. Vi går från att spela cupmatcher till seriesystem. Internt måste vi jobba mycket mer för att hitta bredden.
Han fortsätter;
- Ett fåtal människor har fått ta ett enormt stort ansvar. Vi har inte haft en folkrörelsetradition, och jag kan vara lite avundsjuk på Socialdemokraterna och Centern, som har en folkrörelse bakom sig.
När barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Psajd nyligen hoppade av fick Christin Rampeltin Molin (M), som redan är vice kommunalråd, träda in i hans ställe. Harald Hjalmarsson förklarar att hennes namn kom upp efter att någon tackat nej - och man ville ha någon som vill vara med och vinna valet 2014.
- Christin gillar moderat politik, och brinner för skolfrågorna. Hon var den bästa av de kandidater vi hade att tillgå. Vi hade stor uppslutning bakom det beslutet.
Han medger samtidigt att partiet kan ha varit dåligt på att släppa fram nya krafter.
- Det sker en stor utvecklingsprocess i Moderaterna just nu. Utåt sett tror jag att vi har hittat en bra modell, men det interna arbetet måste vi utveckla.