"Jag hade inte förstått hur stort det var?
Harald Hjalmarsson om första tiden som kommunalråd.
Det har gått drygt sju månader sedan Harald Hjalmarsson (m) officiellt tillträdde som kommunalråd i Västerviks kommun. Det har varit sju omtumlande månader.
Det har varit månader som innehållit glädjebesked som att Banverket satsar en kvarts miljard på Tjustbanan/Stångådalsbanan eller när hårt prövade Storebro AB inledde ett samarbete med Windy Boats.
Men också en tung tid med en svekdebatt i hemorten Edsbruk när den kommunala servicen hotades, och en än så länge resultatlös kamp för att åter ge Västervik status som en färjelänk till Baltikum.
Har arbetet som kommunalråd blivit vad du tänkt dig?
- Både ja och nej.
Harald Hjalmarsson berättar om hur han efter en tid av hårt arbete tog en kort skidsemester med familjen i februari. På semestern gjorde han en lista över vad han ville uträtta.
-En del har vi gjort. Det mesta är påbörjat, men allt har tagit längre tid än vad jag först trodde.
En orsak är kommunens ekonomi. Tidigt i våras gav Harald Hjalmarsson ordet tårtbitar en ny betydelse när han sade att kommunens ekonomi var så dålig att det inte räckte med att spara genom hyvla på verksamheten. Hela tårtbitar måste bort.
Ett sparbeting sattes till 40 miljoner kronor. I juni hade man fått ihop besparingar på 30 miljoner kronor.
- Jag hade velat spara 40 miljoner kronor. Jag tycker att det är bättre att göra rejäla besparingar på en gång.
Han gör ingen hemlighet av att han velat se "strukturförändringar" inom skolan. De andra partierna i majoriteten satte stopp för det.
- Vi hade inte majoritet inom majoriteten i den frågan.
Vad har varit det roligaste under den här tiden?
- Det engagemang som jag mött. Jag får mejl, telefonsamtal och folk stoppar mig på stan för att diskutera med mig.
- Jag skulle ljuga om jag påstod att alla varit positiva inte minst när vi diskuterat besparingar, men det känns som att något hänt. Det har vaknat ett engagemang i Västervik.
En av föresatserna hos den nya majoriteten var en öppenhet. Man skulle försöka komma ut och möta folk så mycket som möjligt.
- I vår har vi haft öppna möten om budgeten, vi ska ut på nya möten framöver, säger Harald Hjalmarsson.
På ett område finns dock mer att göra.
- Vi behöver komma ut mer i de kommunala verksamheterna och möta de anställda. På så sätt kan vi få mer förståelse för deras arbete, och de för vårt.
På en punkt är han kritisk mot hur kommunen fungerar.
- Det känns som att vi inte har alla med oss ibland. Det kan fattas politiska beslut som inte genomförs till hundra procent ute i verksamheterna.
Ett sätt att råda bot på det är att synas mer ute i verksamheten och diskutera med de anställda.
Han tror också att mellancheferna i kommunen är viktiga. Därför ska en utbildningssatsning riktade mot chefer på mellannivå genomföras.
-Som kommunalråd måste man kunna vara bestämd och visa att man kan driva igenom sin vilja, å andra sidan måste man vara lyhörd. Framgångsreceptet ligger i att hitta balansen däremellan, säger Harald Hjalmarsson.
Att kunna sätta gränser har visat sig viktigt.
- När jag började hade jag föresatsen att prioritera rätt när det gällde vilka saker jag skulle göra. Men egentligen handlar det mer om att prioritera vad man inte ska göra, säger han.
Han konstaterar att det ligger nära till hands att prioritera bort det privata, att familjen blir eftersatt och att umgänget med goda vänner försvinner.
- Jag har lärt mig att uppskatta familj och vänner mer under den här tiden.
Har du någon gång ångrat att du tog jobbet som kommunalråd?
- Nej, det var först när jag tillträtt som jag förstått hur stort det var. Det känns som en ynnest att få företräda 37000 människor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!