"Jag förstod att det skulle gå bra"
Dag Engberg i Hjorted är nöjd med Junilistans framgång.
Han är Junilistans kontaktman i Västerviks kommun och den som arbetat mest aktivt för det nya partiet.
Junilistan blev näst största parti i EU-valet i Västerviks kommun. Bara socialdemokraterna fick fler röster. Med 0,4 procent slog de moderaterna.
- Jag förstod att det skulle gå bra och jag hade nog egentligen hoppats på omkring 20 procent. Men det här är ett väldigt bra resultat ändå med tanke på att vi gått från noll för bara några månader sedan, säger han.
Junilistan fick 15,5 procent i kommunen som helhet, men betydligt mer i flera av valkretsarna. I Västerviks valkrets nr 13 fick partiet 21,2 procent och i Hjorteds valkrets 20 procent. I dessa två har moderaterna fått låga siffror. I 20 av kommunens 29 valkretsar fick Junilistan större andel röster än riksgenomsnittet i övrigt.
Dag Engberg har bedrivit valkampanj framför allt hemma i Hjorted och i affären där han arbetar tillsammans med sin fru:
- Jag har pratat med kunderna och haft valsedlar liggande på disken i affären. Det har kommit folk både från Västervik och andra orter och hämtat valsedlar och jag har åkt runt med dem till vallokaler i kommunen.
- Många av dem jag pratar med håller med om kritiken mot EU.
För Dag Engberg är det första gången han engagerar sig partipolitiskt utöver att rösta och diskutera politik.
- Jag fastnade för Junilistans EU-kritik, bland annat mot överstatligheten. Jag tycker det var dags att starta ett nytt tvärpolitskt parti, när EU-kritikerna i de etablerade partierna gömmer undan sig och inte kommer fram, varken i debatten eller på valbara platser.
Även i EMU-valet tog han tillfället i akt att diskutera EU-politik med kunderna. Han är emot EMU.
- Jag ville rädda kronan. Här i Hjorted fick vi också en hög siffra mot EMU, 73 procent.
Han tror på fortsatt framgång för Junilistan, inte minst i nästa riksdagsval i Sverige.
- Valresultatet i Västervik visar avståndet mellan väljarna och Stockholmspolitikerna. Vår framgång är lika mycket resultatet av ett antietablissemangsröstande som ett direkt röstande för Junilistan, säger Jan Å Johansson på Junilistans kansli i Stockholm.
Han har själv varit i Västervik och hela Kalmar län för bara några veckor sedan för att distribuera valsedlar. I Kalmar län fick Junilistan något större andel röster än i riket, nämligen 14,6 procent.
- Kalmar län var först en vit fläck för oss, vi hade ingen valansvarig där. Så jag åkte runt till sympatisörer som vi fått kontakt med. Vi hade folk både söder och norr om stan men visste inte riktigt hur det skulle bli inne i centralorten. Men det har tydligen fungerat där också så att valsedlarna kom ut till vallokalerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!