"Jag ägnar mig inte åt positiv särbehandling"
- Jag tycker att det som stått är djupt kränkande. Det som är allra värst är att jag skulle ha förhindrat meddelarfrihet.Så säger barn- och utbildningschefen Lena Karlberg efter uppmärksamheten kring situationen på barn- och utbildningskontoret.
Känner sig kränkt. Lena Karlberg känner sig kränkt av anklagelserna om att hon skulle rensa ut personer från barn- och utbildningskontoret och hindra meddelarfrihet. Hon säger att hennes ambition är att behandla alla lika "men det är kanske det jag gjort fel." Foto: Anders Steiner
Foto:
- När man går in i den typen av överläggningar går man in i en överenskommelse om att man inte ska prata om det. Jag vet inte hur det är för andra, men jag håller mitt löfte, så jag kan inte prata om det.
Hon säger ändå att parterna var överens om att det skulle bli en förflyttning och att mycket arbete lades ner på att hitta ett likvärdigt arbete.
Den person som förflyttats har fått höra rykten om "läckor" och en källa säger att dessa skulle ha varit till pressen.
Hur är det med meddelarfriheten i förvaltningen?
- Den är total, säger hon och stryker under att meddelarfriheten gäller då en anställd berättar något för en journalist i avsikt att det ska publiceras.
Om det skulle ha förekommit utrensningar på barn- och utbildningskontoret vill hon inte säga.
- Du får göra dina egna bedömningar. Jag tycker att det är oerhört kränkande. Hade jag valt att säga upp någon annan för att låta en person vara kvar då kunde man kalla det utrensning.
En person som fått andra uppdrag anställdes först som vikarie på kontoret, efter tre års anställning övergick tjänsten till en tillsvidareanställning, dock fanns ingen förtur inom barn- och utbildningskontoret.
- Jag har en ambition att behandla alla lika. Det är kanske det jag gjort fel - att inte ägna mig åt positiv särbehandling.
Om det som hänt har sin grund i personkemi vill hon egentligen inte heller uttala sig, men hon tycker inte att hon har anledning att tycka illa om någon.
- Jag anser inte att det är fråga om personkemi eller samarbetssvårigheter.
Hon är införstådd med att en del känner oro i samband med omorganisationen av förvaltningen och framför allt kontoret.
- Det här hänger samman med det uppdrag jag har och som en liten grupp redan från början markerade att man inte vill se.
Den organisationsmodell som genomförs, "en lärande organisation", bygger på att förskjuta makten ut i organisationen. Barn- och utbildningskontoret blir till en stab som ska serva verksamheten i stället för att komma med direktiv.
- Om man har haft stora fördelar då kan man uppleva att man blir en förlorare. Det kan vara en förklaring till att en del inte ser det här som positivt.
I revisionsrapporten från i somras talas om kommunikationsproblem på kontoret, något som även källor sagt till VT.
- Om människor upplever att de inte vågar prata då är det så. Varför det är så vet jag inte. Jag har ända sedan jag kom arbetat för ökad öppenhet. Vi måste prata med varandra, inte om varandra.
Allt det som kommit fram i VT:s artiklar säger Lena Karlberg att hon själv fått höra från sina anställda.
- Men det är tydligen något som de inte vågar säga till varken dig eller mig.
- Jag kan bara beklaga att det blivit som det blivit. Om det är någon som är rädd för att prata är det beklagligt, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Mats Hugosson.
Lena Karlberg tycker ändå att det kommit något positivt ur VT:s artiklar.
- Reaktionen efter artikeln har haft det positiva med sig att jag fått veta att det här handlar om en oerhört liten grupp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!