Ja till ungdomens hus - nej till fria luncher

Efter att en rad frågor gått till votering antog kommunfullmäktige i Västervik i går den strategiska plan och budget som den politiska fempartimajoriteten föreslagit.

Västervik2006-06-30 00:25
I mångt och mycket var den styrande fempartialliansen och oppositionen på vänsterkanten överens när den strategiska planen och budgeten för de kommande tre åren i går skulle antas av kommunfullmäktige.
Kommunen ska ha en hållbar utveckling, öka befolkningen och satsa på att få hit nya företag. Dessutom hoppas politikerna skapa sunda finanser och en bättre miljö.
Bland områden som särskilt ska uppmärksammas finns bland annat ett nytt barn- och ungdomsperspektiv, en satsning på ett brett utbud av kulturella aktiviteter och ett prioriterat folkhälsoperspektiv, med god hälsa, drogfria miljöer och goda matvanor.

Men bakom visionerna och de teoretiska målen finns det självklart också splittringar mellan höger- och vänsterkanten.
Den strategiska planen är ett sätt för de olika partierna att profilera sig inför höstens val. Därför kom gårdagens debatt att handla om några av de frågor som lär dyka upp i valrörelsen.
Fempartimajoriteten vill de närmaste tre åren satsa fem miljoner kronor på ett ungdomens hus i före detta mejeriet i centrala Västervik. Tanken är att huset ska innehålla både scener och utbildningsverksamhet och vara en naturlig träffpunkt för ungdomar och stadens kulturliv.

Som enda parti säger socialdemokraterna nej till förslaget. Istället vill partiet satsa pengar på de fritidsgårdar som redan finns i kommunen. "En nystart", kallade socialdemokraten Anita Bohman sitt partis förslag om utökade öppettider och en bredare verksamhet på de fritidsgårdar som i dag finns i kommunen.

En av de mest omdebatterade frågorna under de senaste åren är avgifterna på skolmaten på Västerviks gymnasium. Som del av sitt motförslag vill socialdemokraterna satsa 3,9 miljoner kronor på att återinföra gratis luncher på skolan.
Majoriteten säger nej till förslaget och hänvisar till att det i dag inte finns några pengar till en sådan satsning.
- Man ska komma ihåg att eleven betalar omkring åtta kronor per lunch på gymnasiet och att kommunen finansierar resten av kostnaderna. Tyvärr har vi i dag inget utrymme för att helt ta bort avgiften, sade Mats Hugosson (c) under gårdagens debatt.

Samma skäl angavs också till varför den styrande majoriteten under de kommande tre åren inte vill satsa några extra pengar på kvälls- och nattöppna förskolor.
I den strategiska planen finns endast en formulering om en fortsatt utredning kring frågan om utökade öppettider - något som varken socialdemokraterna eller vänsterpartiet tycker är tillräckligt. Vänsterpartiet vill satsa omkring två miljoner kronor på nattöppna dagis i de delar av kommunen där behovet är som störst. Socialdemokraterna går ett steg längre och vill satsa 10,8 miljoner under tre år för att införa de utökade öppettiderna i hela kommunen.
- Det är en fråga om att underlätta för människor att ta de arbeten som finns i dag, där arbetstider inom till exempel handeln ofta är obekväma, förklarade Anita Bohman skälet till varför socialdemokraterna driver frågan.

Som VT tidigare har skrivit finns det också andra frågor där majoriteten och oppositionen skiljer sig åt. Det handlar bland annat om fler tjänster på miljö- och byggnadskontoret - där både socialdemokraterna och vänsterpartiet anser att de pengar majoriteten avsatt är otillräckliga.
Även fria arbetskläder inom äldre- och handikappomsorgen skapade i går debatt. Den styrande majoriteten vill att socialnämnden ska prioritera fria arbetskläder motsvarande en miljon kronor inom befintlig budget. Oppositionen anser inte att detta är tillräckligt utan vill tillföra extra resurser till satsningen - något som alltså röstades ner av kommunfullmäktige.
Investeringar enligt den strategiska planen
Förbättring av centrummiljön: 3 miljoner avsätts per år 2007 och 2008 för en fortsättning av projektet.
Effektivare gatubelysning: 1,6 miljoner kronor anslås årligen under perioden 2005-2011.
Nya rondeller: 5 miljoner kronor avsätts 2007 och 2008.
Satsningar på VA: pengar avsätts för att lösa avloppsfrågan i Gamleby och Almvik, dagvattenhanteringen i Gamleby ska förbättras och Lucernaverket ska byggas om.
Fritidsgårdar: 1,5 miljoner kronor investeras 2008 för en utbyggnad av samlingssalen på fritidsgården i Gamleby.
Äldreboenden: 25 miljoner kronor avsätts under varje år 2007-2009 för ombyggnader av särskilda boenden.
Rådhuset: 2007 anslås 4,8 miljoner kronor för bland annat handikappanpassning av Rådhuset i Västervik.
Lucerna: 56 miljoner kronor investeras i ny farled, industritomt och industrispår.
Gränsö: 12 miljoner anslås 2008 till exploateringen av Gränsö mellanområde.
Gymnasiet: 1,7 miljoner kronor anslås 2007 till bättre utemiljö och 4,5 miljoner under 2007 och 2008 till en upprustning av aulan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om