Ja till hemsjukvård - men notan blir dyr

Västerviks kommun har under stor vånda sagt ja till en kommunalisering av hemsjukvården. Detta trots att kommunen inledningsvis kommer att få skjuta till pengar för att klara det nya uppdraget.

Klartecken för avtal. Västerviks kommunstyrelse var sist ut i länet att säga ja till en kommunalisering av hemsjukvården. Inledningsvis får Västerviks kommun skjuta till pengar för att klara vårduppdraget.Foto: Scanpix

Klartecken för avtal. Västerviks kommunstyrelse var sist ut i länet att säga ja till en kommunalisering av hemsjukvården. Inledningsvis får Västerviks kommun skjuta till pengar för att klara vårduppdraget.Foto: Scanpix

Foto: SCANPIX

Västervik2007-11-28 00:06
- Vi har varit ytterst tveksamma till en kommunalisering på grund av de ekonomiska förutsättningarna. Men vi är övertygade om att det finns rationaliseringsvinster med en gemensam huvudman. Därför har vi nu sagt ja till skatteväxlingen med landstinget, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson(m). Enligt Harald Hjalmarsson är avtalet dåligt i början, men bra på sikt. - Problemet gäller att vi blir bidragsgivare till grannkommunerna under de första åren. Jag hade helst sett att vi hade förhandlat direkt med landstinget år för år. Avtalet om en skatteväxling med landstinget innebär att Västerviks kommun får 17,3 miljoner kronor för att ta över hemsjukvården. - För de pengarna kan man bedriva en verksamhet som följer vår ambitionsnivå. Men det är först efter fem år Västervik har hela summan att röra sig med. Första året försvinner fyra miljoner kronor till ett utjämningssystem som ska underlätta för några kommuner att fasa in hemsjukvården. Efterföljande fyra år trappas bidraget till andra kommuner ner. - Långsiktigt ser vi att det blir bra. Dessutom får vi 800 000 kronor varje år. Utjämningssystemet innebär att socialnämnden bara får drygt 13,3 miljoner kronor att lägga på hemsjukvård under 2008. - Det är för lite för att klara ambitionsnivån. Det mest realistiska är att vi måste tillföra nya friska pengar. Och som jag ser det måste vi vara beredda att ta från kommunens resultat. Harald Hjalmarsson har även fått uppdraget att undersöka om det finns möjligheter att utvärdera systemet efter en tid. - Efter två år vill vi ha möjlighet att göra en ekonomisk slutreglering som en slags säkerhetsventil. Visar det sig att det finns ekonomiska vinnare och förlorare anser jag att det ska göras en ny fördelning. Tisdagens beslut innebär en kommunal tvärvändning. För drygt två veckor sedan lutade kommunstyrelsen åt ett nej till ett övertagande av hemsjukvården. Detta efter att en enig socialnämnd sagt nej med hänvisning till att man inte fick landstingets ersättning att gå ihop med den vårdkvalitet man vill erbjuda patienterna. - Socialkontoret har därefter gjort en ny analys, som visar att vi klarar att producera en tillräckligt bra organisation som följer ambitionerna. Men detta förutsatt att det inte fanns ett mellankommunalt utjämningssystem. Men att Västerviks kommun skulle ha fallit för trycket från övriga kommuner som sagt ja till kommunaliseringen, förnekar Hjalmarsson. - Det är klart att vi har varit medvetna om att skatteväxlingen i länet hängde på oss. Man måste ta hänsyn till regionen och se till helheten, men min främsta uppgift är att se till våra kommuninvånares bästa på sikt. Kan du lova att patienter i Västerviks kommun inte får sämre vård genom avtalet? - Det är min uppfattning att patienterna inte ska få sämre vård. Finns det risker för nedskärningar inom socialnämndens andra verksamheter ? - Nej, jag hoppas och tror att vi kan särskilja detta, säger Harald Hjalmarsson.
Västervik, Kalmar, Oskarshamn, Vimmerby och Mörbylånga blir bidragsgivare i det nya systemet. Högsby, Torsås, Emmaboda, Mönsterås, Hultsfred och Nybro får pengar genom utjämningssystemet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om