Ivans höns hålls inomhus
Bara någon mil från platsen där två viggar drabbats av den aggressiva fågelinfluensan bor Ivan Johansson. Han äger ett 20-tal hönor, men säger att han inte är orolig för att de ska smittas av viruset.
Inte orolig. Ivan Johansson på gården i Bodatorp mellan Oskarshamn och Västervik är inte orolig för fågelinfluensan. "Hur ska den ta sig hit", frågar han. FOTO: ANDERS LILJEGREN
Foto:
I hönsgården går ett 20-tal hönor fritt. Äggen som värps säljs eller ges bort till vänner och bekanta.
- Just de här hönorna fick jag i julas när en granne flyttade till Blekinge. De jag hade tidigare gav knappt några ägg så det var inte lönt att behålla dem, berättar han.
Att det dödliga fågelinfluensaviruset nu har hittats bara någon mil från gården tar han med ro. Döda fåglar har man alltid funnit, säger han, och någon oro har han inte.
- Jag kan inte se hur viruset ska ta sig hit. I alla fall inte nu.
En risk ser han dock med de tranor som under våren häckar i området. Småfåglar smittar ju inte, säger han, men om det samma gäller tranorna vet han inte.
- Det kommer mängder med tranor framåt våren. Och så har vi gott om starar också. Jag har inte fått någon information om vad som gäller och därför vet jag inte hur detta påverkar gården, säger Ivan Johansson när VT besöker honom.
Ännu har fågelinfluensan inte drabbat några tama fjäderfän i Sverige.
Risken finns dock, och i bland annat Frankrike har viruset påträffats på en kalkonfarm - något som gjort att flera länder nu bojkottar fågelprodukter från landet.
För att minska möjligheterna för det dödliga viruset att sprida sig till tama djur råder därför sedan en tid tillbaka nya regler i Sverige.
Jordbruksverket rekommenderar nu att samtliga fjäderfän ska hållas inomhus. För dem som bor inom den övervakningszon som finns upprättad runt kärnkraftverket i Oskarshamn gäller dessutom registrering hos länsstyrelsen.
- Men jag har inte hört något om detta, säger Ivan, vars gård ligger utanför övervakningszonen.
Några problem att hålla hönsen inomhus är det ändå inte, säger han. Under vintern är det naturligt att hönsen är inomhus - snön och kylan gör att de inte kan gå fritt i inhägnaden utanför hönshuset.
- Det är ju först till sommaren det blir aktuellt att släppa ut hönsen, så vi får väl se vad som gäller då. Det är ju inte så roligt för hönsen att vara inomhus när det är varmt ute.
Blir det för mycket problem anser Ivan Johansson att slakt är det enda alternativet. Någon större förlust skulle det inte röra sig om.
- Hönsen är ju inte värda särskilt många tusenlappar och därför avlivar jag dem hellre än att krångla med nya regler, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!