Det berättade Dagens Nyheter om i en artikel i helgen. Grisprojektet finansieras av länsstyrelsen, som undersöker olika metoder för att ta död på parkslide.
Även i Västervik breder växten ut sig och kommunen har påbörjat ett projekt för att se var den finns.
Parkslide är en växt som importerats från Asien och har ett växtsätt som liknar bambu, med ihåliga stammar och stora, nästan hjärtformade blad. De små skotten kan skördas och ätas och ska likna rabarber i smaken.
Tyvärr är växten också väldigt invasiv, det vill säga den sprider sig och tränger ut andra arter. Det gör den via rotskott och minsta bit kan ge upphov till en ny planta.
Den är också svår att bli av med genom att gräva upp den, eftersom den då kan börja skjuta nya skott i våldsam fart och rötterna kan sträcka sig flera meter ut från det som syns ovan jord. Därför får den i de flesta fall stå kvar där den är. Och måste den tas bort så bör man inte gräva utan i stället bryta stjälkarna och sedan täcka i minst tre år.
I Härryda sattes i stället två linderrödssvin in för att böka i två månader förra sommaren och de verkar ha rensat rent. I år har inga skott kommit upp, berättar kommunens projektledare Theresia Engbom för DN.
De tror dock inte att de blivit av med den för alltid, men att grisarna i alla fall hjälpt till att begränsa spridningen.