Invandrare som vill starta företag får råd
? Genom det här samarbetet får vi bättre resurser till hela länet, säger Spiros Toulikas på IFS, som nu delar kontor med ALMI i Kalmar.
Personer med utländsk bakgrund som vill starta företag möter ofta en rad problem. Det kan handla om att inte kunna språket, att inte ha några egna bankkontakter eller att inte veta hur den svenska marknaden fungerar.
Enligt Spiros Toulikas etablerar sig många invandrare dessutom inom branscher med låg lönsamhet, som livsmedels- och restaurangbranschen.
? Det är relativt billigt att starta företag inom tjänstesektorn och kapital är ofta något invandrare saknar.
Personer med utländsk bakgrund har många gånger svårt att få banklån. Ett problem kan vara att det är krångligt att göra sig förstådd på bankkontoret, ett annat att det saknas en detaljerad affärsplan och budget att presentera.
? För att säkra finansieringen krävs det att man har mycket på fötterna. Det är inte bara att gå till banken och hoppas på ett lån, och därför hjälper vi till med att utarbeta en affärsplan, säger Spiros Toulikas och fortsätter:
? Jag sitter ofta med på mötena med banken när det är dags att söka lån. Då kan jag hjälpa till om det uppstår några problem eller om något är oklart. Men det är inte jag som ska hålla låda, utan jag finns bara med i bakgrunden och kan hjälpa till om det uppstår missförstånd eller språkproblem.
Diskrimineringen på arbetsmarknaden och svårigheten att hitta ett fast jobb har fört med sig att många invandrare valt att starta egna företag. I.dag finns det omkring 70.000 företag i Sverige som ägs av personer med utländsk bakgrund. Antalet anställda i de här företagen är ungefär 250.000 personer. Och 15 procent av alla nya företag i Kalmar län startas av just invandrare.
? När personer med utländsk bakgrund startar och driver företag påverkas bilden av invandrare positivt och de ses mer som en resurs än ett problem, säger Spiros Toulikas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!