Internetberoende är ett växande problem
Ungdomars internetanvändning skapar problem i skolan. Så stora problem att det bekymrar både lärare, skolledning och föräldrar.
Internetanvändning i skolarbetet. Petra Andersson är elev på gymnasiet och tycker att reglerna för internetanvändning är ganska bra men vill att det ska vara tillåtet att gå in på communitysidor, vilket det i dag inte är. Foto:ANDERS LILJEGREN
Foto:
Han är rektor för teknik-, industri-, el- och byggprogrammet. Problemet finns hos eleverna i alla program.
När lärarna märker att elever är hängiga och trötta, och inte orkar med som vanligt, tar de upp det med eleverna.
- Att ungdomarna sitter vid datorn på nätterna är inget de håller hemligt, det berättar de om. Vi pratar med föräldrarna om det, när det är elever som inte är myndiga. Och föräldrarna säger "det här är ett bekymmer". Det finns föräldrar som berättar att de stängt av sin internetuppkoppling.
- Både föräldrar och ungdomar förstår problemet och det brukar hjälpa när vi tar upp det till diskussion.
Ungdomarna spelar spel i nätverk, chattar och kanske också spelar poker eller andra spel där det går att vinna pengar när de är ute på nätet. Spelen bygger oftast på att ju mer man spelar ju bättre går det. Det är lätt att hamna i ett beroende, oavsett om det gäller spel eller umgänge.
- Ungdomarna kan hitta allt på nätet: musik, förströelse och socialt umgänge. Då är det risk för att det vanliga livet med familj, kompisar och skola kommer i skymundan, konstaterar Jan-Olov Andersson.
Han ser det som ett problematiskt samhällsfenomen som drabbat många ungdomar, och som förvärras med vinstintressen hos speltillverkarna.
Att använda datorer och internet är numera en daglig och naturlig del av studiearbetet i skolan. Men då gäller det informationssökning och uppgiftslösningar, inget annat.
På gymnasiet kontrolleras dator- och internetanvändningen. Varje ny elev får en inloggningskod och får då också skriva under ett avtal om användningen av skolans datorer och internet. De flesta elever sköter sig som de ska enligt skolledningen.
Att klara av att hålla sig till reglerna i skolan är inget problem, menar Petra Andersson, en av eleverna i Sp04c. Hon står och arbetar vid en av datorerna i gymnasiebiblioteket.
- Det är ju självklart att man inte ska gå in på till exempel nazistiska sidor eller spel. Men det borde kunna vara tillåtet att få gå in på Lunarstorm eller andra sådana sidor.
Lunarstorm är en så kallad community på nätet och en av de kategorier av hemsidor som eleverna inte får besöka på gymnasiets datorer. Att spela spel och chatta är också förbjudet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!