Det är ganska kallt och familjerna på asylboendet har inte kommit ut än. Anders Sjögren från Tjust fågelklubb placerar ut bräder och verktyg på träbänkarna nere vid Marsbäckens lada. Det var han som frågade Lars Bertilsson, platschef för asylboendet på Marsbäcken, om de kunde dra igång ett projekt och låta de nyanlända vara med och bygga fågelholkar. Men det är inte själva fågelholkarna som är poängen.
– Vi vill få kontakt med människorna som bor här på boendena och visa vilken kultur vi har i naturen, berättar Anders.
Leif Ericsson och Michael Söderström från Naturskyddsföreningen är också på plats och efter en liten stund kommer den första familjen ner till ladan. Det är familjen Ali Abdue. Pappan Abdalkadr är van vid att snickra och tar sig en titt på ritningen. Mamman Kadra berättar att de kommer från Syrien, samtidigt som hon försöker medla mellan sjuåriga Ahmed och fyraåriga Ali Gan som bråkar om en hammare. Deras sexåriga bror Mohammed sitter och plockar lite med några skruvar.
Egentligen skulle det ha varit en tolk med men han hade fått förhinder. Språkbarriärerna är dock inte svårare att ta sig förbi än att vi kan presentera oss och prata lite om hur gamla vi är. Plötsligt hörs ljudet av ett flygplan och Abdalkadr pekar upp i luften.
– In Syria... säger han och visar med händerna hur något faller ner från himlen och slår ner på marken.
Medan barnen spikar har Abdalkadr och de andra sågat till bitar till den första fågelholken. Hålet blir 30 millimeter stort.
– Här kan till exempel en blåmes bo, säger Anders Sjögren.