Inte lönsamt att lägga ned mindre skolor
? Det går inte att dra slutsatsen att nedläggningar av skolor inom kommunens ytterområden gagnar kommunen, vare sig ekonomiskt eller pedagogiskt.
Rektor Ola Karlsson fick uppdraget.
? Det går inte att dra några stora, generella slutsatser utifrån min rapport. Men den visar i alla fall att det är svårt att hitt något positivt för en kommun att lägga ned en skola.
I Ola Karlssons rapport jämförs Västervik med tio andra kommuner.
Många av resultaten är mycket intressanta.
När det gäller måluppfyllelsen, andelen elever som ej uppnått målen i ett ämne eller flera, finns det tydliga mönster. I kommuner där små skolor inte lagts ned är andelen elever som ej uppnått målen i ett ämne klart lägre än i kommuner där skolor lags ned.
Kostnaderna för en kommun är lägre på de platser där inga skolor avvecklats. Det gäller kostnader för läromedel, utrustning, skolbibliotek, skolmåltider och så vidare. Totalt är kostnaden per elev för skolhuvudmannen lägre.
Ola Karlsson har även tittat på hur befolkningsutvecklingen har varit på de orter där skolor avvecklats eller omorganiserats.
Av 10 undersökta visar 5 orter en stadig befolkningsminskning efter det att skolan hade lagts ned.
På en ort har befolkningsmängden återhämtat sig några år efter nedläggningen och ökar stadigt.
På en ort har befolkningsminskningen planat ut efter nedläggningen.
I nästa vecka skall politikerna i barn- och utbildningsnämnden diskutera innehållet i Ola Karlssons rapport. Viljan är att små landsbygdsskolor kan drivas kostnadseffektivt med god pedagogisk kvalitet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!