Inte lätt att bli av med skrotbil

Vad gör man när man fått en övergiven bil på sina marker? Det undrar Conny Torstensson, Borghult, Gamleby som haft en bil parkerad på en skogsväg de senaste tio månaderna.

Numera är bilen att betrakta som ett vrak. Det är inte lätt att bli av med en bil som parkerats på privat mark. Foto: Lena Pettersson

Numera är bilen att betrakta som ett vrak. Det är inte lätt att bli av med en bil som parkerats på privat mark. Foto: Lena Pettersson

Foto:

Västervik2011-10-17 07:16

Bilen övergavs precis innan det stora snöfallet började i november förra året. Då såg den skaplig ut.

Hela vintern stod den översnöad och när våren kom så började saker hända.

Först försvann hjulen. Sedan lyktglas och andra detaljer och därefter började rutorna krossas.

- Jag hoppades in i det längsta att ägaren skulle ta sig i kragen och fixa till det, säger Conny Torstensson. Bilen såg ju ändå skaplig ut i början. Jag har väl inte jobbat ihjäl mig men för ett par månader sedan skickade jag e-post till kommunen, men har ännu inte fått något svar.

- Så kom en polis förbiåkande och han tog själv upp ärendet.

- Det är riktigt, säger polismannen Roland Gustavsson. Jag var ute i ett miljöbrottsärende och passerade då jag såg bilen. Bilägaren svarar inte på brev, men vi måste ge henne lite längre tid på sig. Även om bilen stått där länge så är anmälan bara en dryg månad gammal. Sedan kommer förmodligen kommunen att flytta på den och därefter skrotas den sannolikt.

- När jag tittade in i bilen fanns en dunk med något som kan ha varit olja och sedan har förbipasserande fyllt upp bilen helt och hållet med sopsäckar. Den är fylld från golv till tak och jag bara antar att det är sopor.

Trafikchef Sten-Olof Mäki, polisen:

- Ärende av det här slaget regleras i "lagen om flyttning av fordon i vissa fall". Den reglerar felparkerade fordon på vägar och allmänna platser. Vi kan, via kommunen eller väghållaren, flytta en bil direkt om den förhindrar snöröjning eller står trafikfarligt. Då ska den bara flyttas till en mer lämplig plats, helst inom synhåll från den ursprungliga platsen.

- När det gäller fordon som förvandlats till vrak och står övergivna på enskilda vägar så är det kommunen som ska ta ett beslut och flytta fordonet. Sedan får kommunen debitera fordonsägaren. Det kan också vara fråga om miljöbrott och falla under naturvårdslagen.

- Det här är inte alldeles lätt och det tar nästan alltid lång tid, säger Sten-Olof Mäki.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om