"Inte fel att säga kotknackare"
Magnus Carlsson är kiropraktor och praktiserar sedan några år tillbaka i Västervik. Förutom kiropraktiken ägnar han sig även åt massage och akupunktur.
Känner på kotorna. Kiropraktik innebär bland annat att genom manipulation se till att kotorna i ryggraden hamnar på rätt plats när de genom slitage har vridit sig eller fastnat i fel läge. Här känner kiropraktorn Magnus Carlsson igenom hela ryggraden för att se hur kotorna ligger innan han påbörjar sin behandling.
Foto:
- Fast det är inte fel att säga kotknackare. Jag tycker det är ett trevligt namn, säger Magnus Carlsson.
En kiropraktor inriktar sig främst på bäckenet och ryggraden och använder sig av så kallad manipulation.
- Jag korrigerar felställda bäcken och kotor för att rätta till en obalans som finns i kroppen, säger Magnus.
Han trycker helt enkelt kroppsdelar som har hamnat i fel läge på rätt plats.
Enligt Magnus är de flesta vuxna något sneda i kroppen. Att många nu för tiden har stillasittande arbeten tror han gör problemet värre.
- Många kommer in med rygg- och nackbesvär och vi kommer nog att se en ökning framöver.
När man kommer som kund till Magnus brukar han börja med att prata igenom problemet. Ofta har de han behandlar först vänt sig till sjukvården med sina problem, men tycker inte att de har fått den hjälp som behövdes.
- Sjukvårdspersonal har konstaterat att så här ligger det till och så har de fått lite värktabletter.
När då inte den vanliga sjukvården har hjälpt börjar många titta på vilka alternativ som finns. Kiropraktiken har ändå funnits förhållandevis länge i Sverige och metoden är väldigt påtaglig, kiropraktorn trycker på kroppen för att få bort låsningar.
Efter det inledande samtalet tittar Magnus på hur personen står, hur man kan röra sig.
- Jag mäter upp benlängdsskillnader och sedan vet jag ungefär hur jag ska behandla, säger han.
Han brukar börja med att massera, och eventuellt även använda ström eller akupunktur för att mjuka upp musklerna. Då tar de inte emot när han skjuter kotor på rätt plats. Har man gått med problemet länge kan det nämligen vara så att musklerna hjälper till att hålla kvar kotorna på fel plats, anser han.
- Då måste man se till att musklerna är varma innan man påbörjar behandlingen.
Sedan känner han efter hur bäckenet ligger och undersöker varje kota i ryggraden för att se vilket håll de vrider sig åt och vilka som behöver rättas till.
- Jag brukar behandla från bäckenet och ända upp i nacken. Ofta hänger problemen ihop och då hjälper det inte att bara jobba med just det stället där man har ont.
Ofta ingår det även efterbehandling i form av stretching av olika muskelgrupper.
- Det bästa man kan göra i förebyggande syfte är att träna och röra på sig. Vare sig det är styrketräning på gymet eller promenader så är det det viktigaste, säger Magnus.
Magnus tycker det är synd att skolmedicinen fortfarande är så tveksamma till de alternativmedicinska metoderna.
- Nere i Europa, till exempel i Tyskland, har man ett mycket närmre samarbete och det finns ofta avdelningar för alternativmedicin på sjukhusen.
Han skulle gärna se ett sådant samarbete mellan skolmedicin och alternativa behandlingsmetoder även i Sverige.
Alternativmedicin
Artikelserie om alternativmedicin. Detta avsnitt handlar om kiropraktorn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!