Inte farligare köra bil i mörker - men olyckor med vilt ökar

Många tycker att det är obehagligt att köra när det är mörkt, men en ny undersökning från Vägverket visar att risken för att krocka med andra bilar faktiskt minskar i mörker. Däremot ökar risken för gående att bli påkörda och antalet viltolyckor skjuter i höjden.

Bilar syns på håll. I mörker har bilisten den fördelen att mötande bilar syns redan på långt håll. Men den tryggaste situationen för bilisten är den mest riskabla för gående och vilt, som blir som svårast att upptäcka för bilisten när den mötande bilen bländar.

Bilar syns på håll. I mörker har bilisten den fördelen att mötande bilar syns redan på långt håll. Men den tryggaste situationen för bilisten är den mest riskabla för gående och vilt, som blir som svårast att upptäcka för bilisten när den mötande bilen bländar.

Foto:

Västervik2007-01-23 00:25
Forskaren Östen Johansson på Vägverket har undersökt olyckor mellan åren 1984 och 1999 för att få en jämförelse. Han valde att titta på alla olyckor som skedde mellan klockan 16 och 17 under november, december och januari och jämförde med samma timma månaderna innan och efter. Under de tre vintermånaderna är det mörkt vid den tidpunkten, men inte innan eller efter.

- Rent metodiskt är det ändå svårt att bestämma mörkers inverkan på olyckor, för med mörkret kommer ofta andra variabler på vintern. Det kan vara mörkt och halt eller det kan vara mörkt och regnigt, vilket gör sikten sämre. Men det kan också vara mörkt och snö på marken, vilken gör sikten bättre, säger han.
En annan faktor är att lagbrotten i trafiken ökar på natten. Då kör många för fort och det finns fler alkoholpåverkade förare. Dessutom är fler trafikanter trötta.
Trots detta visar det sig att risken för att råka ut för en krock med andra bilar inte alls är större i mörker. Tvärt om.

Det mest överraskande resultatet av studien är att mörkret inte påverkar antalet singelolyckor. I tätort sjunker risken att krocka, på landsväg är det ingen skillnad. Det samma gäller krockar med andra fordon, risken sjunker i tätort och är oförändrad på landsväg.
- Det har gjorts studier tidigare som visar att medelhastigheten sjunker något när det blir mörkt, det kan vara en förklaring till att inte fler krockar, säger Östen Johansson.

Ökad försiktighet bidrar troligen alltså till att säkerheten inte blir sämre. Man ökar helt enkelt uppmärksamheten eftersom det är svårare att urskilja föremål. Antagligen bidrar också att många helt enkelt undviker att köra i mörker. Det gäller inte minst äldre. Detta är dock inget som undersökningen visar, bara antaganden.
- Det finns också vissa fördelar med mörkerkörning på landsväg jämfört med att köra i dagsljus. Man ser till exempel mötande trafik tidigare och kan anpassa fart och placering på vägen i god tid.

Men om bilisterna ser varandra bättre, så är det annat som döljs desto mer. För medan risken att krocka med en annan bil är oförändrad eller lägre, så skjuter risken för viltolyckor i höjden. Det är nästan 500 procents större risk att krocka med vilt i mörker än dagsljus.
- Här kanske siffrorna påverkas något av att viltet rör sig mer i skymningen, men ökningen är ändå dramatisk.
Just den situation som ökar säkerheten för bilisterna, minskar den för viltet. Medan man ser den mötande bilen mycket bra, blir vägkanten till höger om bilen helt svart. Det finns ingen chans att se ett djur som är på väg upp på körbanan.
När det gäller gående ökar risken att bli påkörd av en bil med över 150 procent. Siffrorna gäller bara i tätort med gatubelysning, där en gående syns bättre än på landsväg.
- Därför är det antagligen ännu större risk för gående på en landsväg. Går man utan reflex och på fel sida väga lever man oerhört farligt, men går man på rätt sida med bra reflexer så borde man vara ganska säker.
Farligast är det alltså för gående när två bilar möts, eftersom de bländar varandra. Annars kommer rapporten fram till att just bilarnas hel- och halvljus fungerar bra.
- Ja, man måste nog anse att bilarnas belysning är tillräcklig för att föraren ska se vägkanten, säger Östen Johansson.
Så förändras risken att krocka i mörker
Singelolycka i tätort 30 procents lägre risk
Flerfordonsolycka i tätort 20 procents lägre risk
Singelolycka på landsbygd Oförändrad risk
Flerfordonsolycka på landsbygd 10 procents högre risk
Viltolycka på landsbygd 470 procents högre risk
Fotgängarolycka i tätort 160 procents högre risk
Cyklist- eller mopedistolycka 10 procents högre risk
Summa alla olyckor i mörker 13 procents högre risk
Fotnot: Vägverket undersökte olyckor mellan klockan 16 och 17 under de mörka vintermånaderna med de ljusa månaderna före och efter mellan åren 1984 och 1999. Siffrorna för tätort gäller 1994-1999.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om