Inte bara kräm och pajer

Blott Sverige svenska krusbär har. Tyvärr glöms de ofta bort. Ta vara på de skäggiga små godingarna innan de blir alldeles utmobbade.

Sås. Krusbärssås till fet fisk var vanligt förr. Dags att göra trend av traditionen.

Sås. Krusbärssås till fet fisk var vanligt förr. Dags att göra trend av traditionen.

Foto:

Västervik2005-08-05 00:25
Det var en alldeles speciell ära att få traska ner till gammelmormor Elsas hus vid ån med det största emaljmåttet i näven. Det var dags att plocka krusbär. Med tillstånd, dessutom. Ansvarsfullt värre.
Vi plockade och plockade, rev armarna på de ilskna taggarna och smygåt av de sötaste rödaste bären, medan de gröna syrlingarna åkte rakt i kannan.
Sedan kokade mormor krusbärskräm tills köket doftade som en salig dröm. Ett par krusbärspajer åkte in i ugnen och frysen fylldes till brädden med de stubbiga, genomskinliga, läckert randiga bär som råkade bli över.

Krusbär var något alldeles speciellt, det. Så bittert syrliga, men samtidigt så syndigt söta. Man visste aldrig vilken överraskning som väntade under de spretiga små håren.
Elsas buskar finns inte kvar. Allt fler river ut sina krusbärsbuskar ur gamla trädgårdar. Mjöldagg och syltångest är inget för moderna människor. Men det finns faktiskt mjöldaggsfria sorter numera, och man måste inte sylta, paja och kräma för att få lov att njuta av vårt finfina kulturarv.
Det går så bra att bara plocka en näve och njuta av krusbärets alldeles unika personlighet. Dessutom kan man skaka liv i den gamla traditionen att servera krusbär som tillbehör till mat.

Förr ingick till exempel ofta krusbär i såser som serverades till fet fisk, och receptet här intill med mjukkokta krusbär och balsamdoftande primörmorötter vill jag bara inte undanhålla er.
Snabba, raffinerade tillbehör där krusbäret får visa upp sin bästa sida.
Hör man till den rättrogna sorten och föredrar att koka sylt eller marmelad gäller det att välja bär som inte är för mogna. Då är de väldigt pektinrika och passar perfekt att sylta.

Förr höll sig herrgårdarna med 30-40 sorters krusbär. De ansågs viktiga och fina. I dag är det svårt att köpa livsmedelsprodukter med krusbär i. Bättre då att göra dem själv. Soppa, kräm, kompott och chutney är traditionella krusbärsrätter. Bären passar även som smaksättare av alkohol.
Krusbärsbuskarna har odlats i Sverige sedan 1600-talet, och kan fortfarande finnas i enstaka vilda exemplar. De vill växa varmt, men luftigt. Bären, som kan vara alltifrån mörkt röda till gulgröna eller bärnstensbruna, mognar under juli och augusti.
Och det är faktiskt inte bara svenskar och Carl Jonas Love Almqvist som uppskattar krusbär. Engelsmännen dyrkar sina "gooseberries" och har dessutom vett att värna om deras fortlevnad.
Vi borde göra det samma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om