Det är i en artikel i DN som Jens Albrektsson, som är chef för utbildning och kompetens på branschorganisationen Installationsföretagen, säger att man på grund av bristen på bland annat VVS-tekniker och eltekniker, inte kommer att kunna bygga så många bostäder som krävs.
Ytterligare 20 000 installatörer behövs för att klara av att bygga enligt Boverkets prognos, enligt Albrektsson.
Bristen på bostäder i stor i hela Sverige, så också i Västerviks kommun. Flera större byggprojekt är på gång.
Magnus Frank är enhetschef på Elajo i Västervik, Hultsfred och Vimmerby. De arbetar bland annat med el, värme- och låsinstallationer. Han känner igen problematiken, och tror att vägen framåt är samarbete.
– Det man måste göra och titta mer på att flytta runt den kompetens som vi har i företaget.
Han säger att konkurrensen är "extrem" om den personal som finns.
– Jag tror att vi i Västervik skulle tjäna mer på att samarbete, företagen emellan. Annars är risken att de med rätt kompetens försvinner från kommunen. Vi måste tänka mer på samhällsnyttan och hitta sätt att samarbeta på, säger han.
Peab och Skanska är två av de största byggbolagen i Västervik. Peab arbetar bland annat med Slottsholmen. Niclas Wallander på Peab säger att bristen är omfattande i alla hantverkskategorier.
– En personlig reflektion är att det pratas för mycket om att studera vidare, och inte tillräckligt om att bli hantverkare. Vi erbjuder oss hela tiden att åka runt och prata i skolorna om det här som ett framtidsyrke, säger han.
På Slottsholmen är det 15 till 16 yrkeskategorier som arbetar just nu, i alla dem råder brist, berättar Niclas Wallander.
– Vi får i dagsläget välja vilka upphandlingar vi är med på och vara taktiska när vi väljer.
Mats Kindberg är projektchef på Skanska i Västervik. Han säger att bristen märks, särskilt under de senaste tre månaderna.
– För några månader sedan fick vi kanske tre till fyra anbud när vi sökte entreprenörer till våra byggen. Nu är det färre, kanske två, när vi ber om offert.
Han tror att pensionsavgångarna varit större än tillväxten en längre tid och att fler borde välja en yrkesutbildning på gymnasiet.
– Helst skulle fler velat utbilda sig för tre år sedan, det är sent nu. Det man får göra är att tänka i större regioner.Jag hoppas att det ska finnas en större rörlighet, rent geografiskt för de som arbetar som installatörer. Det är nog en väg framåt.