Inspirerar och läskar
Först bläddrar jag och låter mig översköljas av alla vackra färger, sen läser jag och konstaterar att jag bara måste ha en råsaftcentrifug. Någon sådan har jag inte och inte har jag plats till en heller, så då känner jag mig nedstämd en stund tills jag konstaterat att man faktiskt ibland kan använda både mixer och citruspress för att göra juice och smoothie.
Nu sätter inspirationsfasen in. Å, vad mycket gott! Och så mycket ingefära (jag älskar ingefära i alla former) det är med i recepten. I ärlighetens namn finns många andra ingredienser också, till och med rödbetor.
Jag har inte använt något av recepten i boken rakt av, men läsningen har gett mig massor av idéer. Jag gör nästan en "Blå lönn" med frysta blåbär (använd inte mixerstav till dem, fråga inte varför...), turkisk yoghurt, lönnsirap och kanel. När jag med viss ansträngning suger blåbärsklumparna genom sugröret känner jag mig otroligt nöjd. Det var ju inte så svårt det här! I morgon ska jag mixa något med havrekli i, det låter som en bra frukostsmoothie.
Boken är härlig livsbejakande och inspirerande. Jag får en känsla av att allt är möjligt och finns det tabun så är det okej att bryta mot dem (det finns juicer med både frukt och grönsaker i, till exempel). Registret är överskådligt och uppdelat efter ingredienser (ja, man kan söka på ingefära, gurka eller hallon!), jag gillar inte de fåniga tillropen om att lägga tepåsar på ögonlocken och att det är gott fast det är nyttigt, men det går att leva med.
Designen är lockande och det finns många fina bilder på dryckerna. Den som, liksom jag, är en riktig retronörd får njuta av massor av vackra glas och kärl från 1950-talet och framåt. Den här boken är en fröjd för ögat - och för gommen.
Blå lönn
200 g fettfattig färskost smaksatt med blåbär (ta några extra blåbär till naturell ost)
2 dl lättmjölk
1 msk lönnsirap
1/2 tsk malen kanel
300 g djupfrysta blåbär
Kör färskost, mjölk, lönnsirap, kanel och det mesta av blåbären i en mixer tills det blir slätt. Servera i två glas toppat med resten av blåbären.
Ny bok
Francesca Newby <BR><STRONG>Pressat <BR></STRONG>Albert Bonniers förlag
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!