Insekterna surrar med sin frånvaro

Naturen är nyckfull men sköter sig oftast bäst själv. I år är det i våra trakter ont om insekter. Myggen surrar exempelvis med sin frånvaro.

Blommor. Lennart och Gullbritt Andersson trivs i sin trädgård men oroar sig lite för att det så ont om insekter denna sommar. I förgrunden ser vi en rosenmalva. Foto: ELIN LUNDHOLM

Blommor. Lennart och Gullbritt Andersson trivs i sin trädgård men oroar sig lite för att det så ont om insekter denna sommar. I förgrunden ser vi en rosenmalva. Foto: ELIN LUNDHOLM

Foto:

Västervik2007-07-21 00:25
- Jag har funderat mycket senaste tiden kring det här, säger Lennart Andersson som är en hängiven trädgårdsodlare. Av såväl grönsaker som blommor.
- Bin och humlor är viktiga i naturen och det klart att man blir lite orolig när man märker att de saknas.
Väder och vind. Temperaturskillnader och nederbördsmängder. Allt inverkar på vad det skall bli många eller få av.
- Det varierar väldigt år från år, säger kommunekolog Gun Lindberg. Det är vädret som styr.
Några larmrapporter har inte kommit och vem saknar egentligen myggen i stora svärmar.
Ont om insekter medför att småfåglarna kanske inte får tillräckligt med mat.
- Någon fara är det inte och även antalet småfåglar varierar år från år, säger Bo Lewander som är ornitolog.

Även om det är lite brist på insekter så blommar det och växer ordentligt hemma i Lennart och Gullbritt Anderssons trädgård.
- Så kallade gröna fingrar vet jag inte om jag har men vi är båda två roade av att ha det fint i trädgården och att njuta av blomsterprakten, säger Lennart Andersson.
Vanliga blommor, fruktträd, vildmarksväxtlighet och grönsaksland. Men det finns ett problem.
- Vi har rådjur som kommer på besök i villaområdet och de tycker om våra grönsaker. Nu har jag satt upp en varnande lina runt trädgården och vi får se om det hjälper.

När det gäller myggor så finns det faktiskt hela 33 000 arter. Av dessa finns det 2 250 arter i Sverige. Och alla som lider av myggbett eller stick skall veta att av dessa arter så är det bara ett 30-tal som är blodsugare. Och av dessa är det bara honmyggorna som behöver dricka blod för att kunna lägga ägg. Hanmyggorna livnär sig på växtsaft.
De myggor som kommer först på sommaren har övervintrat som fullbildade myggor, kanske inomhus eller i ladugårdar. Förökningstakten på myggor är hög och de hinner igenom tre till fyra generationer på en sommar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om