Insekter ska räddas genom skogsbrand

Kalmar är ett av de län där behovet av naturvårdsbränning bedöms som störst. Nu har ett åtgärdsprogram tagits fram på uppdrag av Naturvårdsverket, med syftet att inventera och bevara mångfalden bland brandinsekter.

Inte bara av ondo. Skogsbränder är en nödvändighet för att många arter i naturen ska kunna utvecklas. Därför överväger man att utbilda speciella naturvårdsbrännare.Foto: DAN ROSENGREN/SCANPIX

Inte bara av ondo. Skogsbränder är en nödvändighet för att många arter i naturen ska kunna utvecklas. Därför överväger man att utbilda speciella naturvårdsbrännare.Foto: DAN ROSENGREN/SCANPIX

Foto:

Västervik2005-07-14 00:25
Det finns ett 40-tal insektsarter som är helt beroende av bränder för att kunna utvecklas, och ytterligare ett hundratal som gynnas av den miljö som följer i brändernas spår. Flera av arterna är rödlistade, det vill säga utrotningshotade.
- En del av dem är så konkurrenssvaga att de behöver en miljö utan andra arter, säger Gun Lindberg, kommunekolog i Västervik.
När andra arter har dött ut i en större brand, har alltså de så kallade brandinsekterna sin chans. De kan känna röken och värmeutvecklingen från en brand på flera mils avstånd, och flyger dit för att få leva, föröka sig och utvecklas i fred.
Åtgärdsprogrammet, som har tagits fram av länsstyrelsen i Västernorrland på uppdrag av Naturvårdsverket, fokuserar på tio rödlistade arter. Första steget i åtgärdsprogrammet är att inventera insekterna. Enligt Gun Lindberg har det arbetet redan inletts av länsstyrelsen, som har ansvaret.
- Inventeringen är en viktig del av åtgärdsprogrammet, säger Gun Lindberg. Det gäller att ta reda på var de här insekterna finns.
Ett stort problem för brandinsekterna är att antalet naturliga skogsbränder har minskat kraftigt på grund av effektiv brandbekämpning och avancerad skogsvård - något som kan vara svårt att tro på när man hör ideliga eldningsförbud och rapporter om storbränder i sommartorkan. Men faktum är att för 150 år sedan brann en procent av skogen varje år. I dag är motsvarande siffra 0,16 procent.
Nästa steg i åtgärdsprogrammet är därför att utbilda särskilda "naturvårdsbrännare". Tanken är att man ska bränna skog under kontrollerade former för att kunna rädda brandinsekterna på längre sikt.
- Brandinsekterna är en del av den biologiska mångfalden, säger Gun Lindberg.
Utbildning i naturvårdsbränning bör i första hand ges till personal inom räddningstjänsten, som redan har god kunskap om bränder.
- Det är viktigt att det här görs under kontrollerade former. Okontrollerade bränder är inte alls bra, säger Gun Lindberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om