Insatserna har gett effekt mot stöket på stan

Fler aktiviteter och jobb för unga och fler vuxna på stan tack vare utökade resurser. Det kan vara en anledning till att den här sommaren hittills har varit relativt fri från stök på stan.

Tullporten galleria har tidigare haft problem med stökiga ungdomar, men i sommar har det varit lugnare.

Tullporten galleria har tidigare haft problem med stökiga ungdomar, men i sommar har det varit lugnare.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2024-07-24 05:00

Efter förra sommarens problem med ungdomsgäng som levde rövare i Västerviks centrala delar har flera åtgärder vidtagits för att minska stöket. Utöver tillstånd för att få använda sig av ordningsvakter har ett stort antal kommunala och frivilliga aktörer samverkat för att stävja problemen. 

Fler fältare i tjänst, gratis fritidaktiviteter för unga och möjlighet att erbjuda feriejobb för de lite yngre ungdomarna, är några av de åtgärder som vidtagits inför sommaren. Det har lett till fler vuxna på stan och hittills har sommaren varit ovanligt problemfri, berättar flera av de aktörer som VT pratat med.

– För vår del har vi varit ute på skolavslutning, midsommar, Hamnplan Live och Visfestivalen. Närmast är det Löga Beach, berättar Pierre Ahlstrand, Vuxna på stan.

– Vår bild är att det varit lugnt och tryggt. Det har varit ett riktigt bra samarbete med fältarna, frivilliggruppen, Mejeriet, polisen och andra inblandade.

undefined
Fatos Durmishi, fältare i Västerviks kommun tror att fler vuxna på stan har gjort att de stökiga ungdomarna har "störts" lite.

Vi når fältaren Fatos Durmishi en och en halv vecka in på hans semester, men han ger ändå en lägesbild av hur sommaren varit fram till i slutet av vecka 28. 

Även hans bild är att det har varit en lugn sommar hittills, men exakt vad det beror på vet han inte.

– Stöket går i vågor och varierar över olika perioder, så är det ju med ungdomar. Förra året var det mycket bus kring bibblan, nästa år kan det handla om epahäng. Det är svårt att veta.

Men trots en del rörelse på stan upplever han alltså att den här sommaren varit lugn.

– Det är inte omöjligt att de satsningar som gjorts har haft effekt. Det har varit fler vuxna ute och det stör lite, säger han.

Under sommaren har antalet fältare ökat från två till som mest sju. Nu under semesterperioden är fyra fältare i tjänst vilket gör att två par kan alternera mellan dag- och kvällspass. 

undefined
Martin Ek är enhetschef på familjeenheten.

Martin Ek är enhetschef på familjeenheten vid socialförvaltningens individ- och familjeomsorg och han delar fältarnas bild.

– Förra året var det en del stök i offentliga miljöer, men vi har inte upplevt det på samma vis i år.

Han tror att den stora skillnaden i år är utbudet av aktiviteter, exempelvis fritidsgårdarnas sommarlovsaktiviteter vid Gertrudsvik med gratis skjuts dit och fri lunch. Den verksamheten lockade i genomsnitt 60-80 ungdomar per dag under de första sommarlovsveckorna.

Att flera barn och ungdomar i lägre åldrar har getts möjlighet till feriearbete kan också spela in, tror han.

– Med en helt oorganiserad sommar är risken större att man hamnar på glid, säger Martin Ek.

undefined
Peter Helge, räddningstjänsten Västervik, sammanfattar sommaren hittills som generellt lugn.

Ett hjälpmedel för kommunens olika aktörer är en app som räddningstjänsten administrerar, och där enstaka händelser och incidenter kan rapporteras in. 

Peter Helge på räddningstjänsten tycker att appen är ett bra verktyg för att få en samlad lägesbild.

– Än så länge är den bara i sin linda men den ger en bra kartläggning över var insatser kan göras. Hittills har den lett till att fältarna rört sig mer i vissa områden.

Även Peter Helge har känslan av att sommaren hittills har varit lugnare än tidigare år. Åtminstone vad gäller stadskärnan.

– Däremot har det varit lite mer stök bland ungdomar på resorten och nu när skolstarten kommer närmare har det blivit en del vandalisering på skolor. Men generellt är det ganska lugnt, säger han.

undefined
Cecilia Ramström är bibliotekarie i Västervik och har inte upplevt några obehagliga händelser i sommar.

Galleria Tullporten och stadsbiblioteket är två platser som haft problem tidigare somrar. På stadsbiblioteket bekräftar den personal som är i tjänst nu under sommaren den bild som kommit fram från flera andra håll – att det varit relativt lugnt hittills i sommar.

– Det har varit någon enstaka incident men det har lugnat ner sig betydligt, säger Andrers Nylander, tf bibliotekschef.

Bland personalen i tjänst är flera nyanställda eller sommarvikarier och har därför inte så mycket att jämföra med. Men bibliotekarien Cecilia Ramström, som varit anställd i ungefär två månader, berättar att hon inte upplevt något som fått henne att känna sig illa till mods.

– I början av sommaren var folk ganska spända, mina kollegor berättade om hur stökigt det hade varit förra året. Men det har varit otroligt lugnt, så vi har börjat slappna av nu, säger hon.

undefined
Åsa Karlsson, butikschef på Hemköp i Västervik, bekräftar bilden som många ger om en lugnare sommar än förra året.

Åsa Karlsson, butikschef på Hemköp, berättar att läget i Tullporten också ser helt annorlunda ut nu.

– Vi har inte upplevt något alls den här sommaren. Jag jobbar inte kväll, men jag har inte hört något av dem som jobbar kväll heller, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!