Inifrån sjukhuset: ”Nya covidpatienter varje dag”

Högt tryck och ständig oro. Coronapandemin är inte över, och det märks på Västerviks sjukhus. "Arbetsbelastningen är väldigt hög", säger Annika Enarsson som arbetar på akutmottagningen.

Erik Woxborn är sjuksköterska på hjärtintensiven. Här ses han vid en övervakningsstation där man kan hålla koll på exempelvis en coronapatient med något slags hjärtproblem.

Erik Woxborn är sjuksköterska på hjärtintensiven. Här ses han vid en övervakningsstation där man kan hålla koll på exempelvis en coronapatient med något slags hjärtproblem.

Foto: Privat

Västervik2021-01-09 08:00

– Vi har fått ställa om till ett helt annat läge, det är tufft. Den andra vågen märker vi av mycket mer än den som var i våras. Nu får vi in runt sex, sju patienter varje dag med covid-19. Under första vågen var det typ en i veckan. Det är en stor skillnad.

Det säger Annika Enarsson, undersköterska på akuten på Västerviks sjukhus. Hon vittnar om ett pressat läge, även om belastningen varierar från dag till dag.

– Arbetsbelastningen är väldigt hög. Vissa dagar är det inte stabilt, då får vi ta in extrapersonal. Andra dagar är det lugnt. Det händer alltför ofta att vi inte får ta ut vår rast eller att man får slänga i sig maten. Men man måste ju äta för att orka, säger Annika.

Akutmottagningen är indelad i två avdelningar för patienter med eller utan covid-19. Infektionsakuten har fyra platser, vilket inte räcker enligt Annika. En sjuksköterska och en undersköterska jobbar tillsammans där, och innan varje arbetspass drar man lott om vilka som får vara på infektionsakuten.

Skyddsutrustningen försvårar arbetet.

– Patienterna hör inte vad vi säger, och vi som jobbar hör inte varandra. En del har fått eksem av munskydden, flera har fått sår i näsan, förklarar Annika.

undefined
Erik Woxborn och kollegan Gith Widerström renbäddar efter att en patient blivit flyttad till en annan avdelning.

Anna-Carin Axelsson jobbar också på akutmottagningen. Hon håller med om att det är mycket.

– Visst är man orolig, det här går ju inte förbi en enda människa, säger hon och fortsätter:

– Det här är vår vardag nu, tyvärr. När man har jobbat en hel dag och kommer hem känns det som att munskyddet fortfarande sitter på.

Anna-Carin tror att det kan vara svårt för chefer att förstå hur läget ser ut för de som står i fronten på sjukhuset. Samtidigt passar hon på att rikta en eloge till dem.

– Vi har jättebra chefer som är uppdaterade, säger Anna-Carin.

Hon tycker också att man som patient kan känna sig trygg i personalens händer.

undefined
Erik Woxborn är sjuksköterska på hjärtintensiven. Här ses han vid en övervakningsstation där man kan hålla koll på exempelvis en coronapatient med något slags hjärtproblem.

På hjärtintensiven arbetar Erik Woxborn.

– Det är mer pressat nu, säger han.

Erik förklarar att man ofta får skicka hem patienter tidigare då man behöver göra plats för andra i behov av vård. Han poängterar dock att alla som får lämna sjukhuset är medicinskt färdigbehandlade.

– Hela verksamheten hänger ihop. Jag har inte sett hur det är på kirurgavdelningen, men de påverkas också. Akutmottagningen, avdelning 4, 5 och 6 har det jättebelastat på sina fronter. Det är som en stege, påverkas en del påverkas alla, säger Erik.

Erik Woxborn känner en oro inför framtiden.

– Om det fortsätter såhär så kommer många som jobbar inom vården att gå in i väggen, säger han.

undefined
Enligt flera som arbetar på Västerviks sjukhus är läget ansträngt och tufft.

Tino Åberg arbetar på akutmottagningen. Vi pratade med honom i november, då han berättade om sin vardag. När han ser tillbaka på samtalet vi hade sist konstaterar han att trycket är "betydligt högre" nu. Han hyllar sina kollegor och framhåller att man för en ständig dialog gällande varje beslut i det dagliga arbetet.

– Kommunikation är A och O i det här och det gör vi bra, säger han och fortsätter:

– Det är mycket logistiktänk och planerande. Det finns en tanke bakom allting som sker.

Tino berättar att kollegorna peppar varandra.

– Det är mycket som ligger på våra axlar, säger han.

Att förbereda sig för en jobbdag kan vara motigt menar Tino. Han säger att han kan få känslan av att "det blir en sån dag i dag" när han på väg mot sitt pass, redan från parkeringen, ser att det är tjockt med folk i ambulanshallen. Oron för att själv smittas finns alltid med i bakgrunden.

– Vi exponeras för det här hela tiden, om och om igen.

undefined
"Det är ett evigt spritande på precis allt", säger Tino Åberg på akuten.

Ibland kan patienters och deras anhörigas beteende försvåra arbetet på akutmottagningen. Annika Enarsson säger att det några gånger i veckan kommer personer till akuten och vill covidtesta sig, men att det inte fungerar så.

– Man ska ringa 1177 och rådfråga, säger hon.

Tino Åberg menar att vissa anhöriga ber personalen att göra undantag från besöksförbudet.

– Det är inte så vi jobbar, säger han.

Samtliga i sjukvårdspersonalen vi pratat med sätter sina förhoppningar till vaccinet som man har börjat dela ut i kommunen.

– Många jobbar extratid, många har varit sjuka. Arbetsbelastningen är hög. Vi får hoppas att vaccinet hjälper så att det lugnar ner sig, säger Erik Woxborn.

– Det pratas om vaccinet, och vi går bara och väntar på att få det, säger Annika Enarsson.

– Alla som jag har pratat med är positiva till att ta vaccinet för egen del. Det är det vi hoppas på, vi kan ju inte ha det såhär, säger Tino Åberg.

Om Västerviks sjukhus

Antal mottagningar: 40

Antal avdelningar: 22

Övrig service: Apotek, cafeteria, patienthotell, restaurang, sjukhuskyrka samt ortopedtekniska hjälpmedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!