Ingvar Bosslers stiftelse uppsagd av socialnämnden

Den 1 juli nästa år har Ingvar Bosslers stiftelse ingen lokal i Gamleby. Stiftelsen som huserat i servicehuset Erneborg sedan 1978 är uppsagd av socialnämnden. I lokalen finns möblemang för ett helt hus, en Steinwayflygel och konst.

Förtvivlad. Georg Övermyr, ordförande i Ingvar Bosslers stiftelse är förtvivlad. Efter 28 år i bottenplanet på Erneborg i Gamleby har socialnämnden sagt upp Ingvar Bosslers stiftelse som blir "hemlös" den 1 juli nästa år.

Förtvivlad. Georg Övermyr, ordförande i Ingvar Bosslers stiftelse är förtvivlad. Efter 28 år i bottenplanet på Erneborg i Gamleby har socialnämnden sagt upp Ingvar Bosslers stiftelse som blir "hemlös" den 1 juli nästa år.

Foto:

Västervik2006-02-23 00:25
- När Ingvar Bossler avled så testamenterade han alla tillgångar till en stiftelse, berättar Georg Övermyr, Gamleby, ordförande i Ingvar Bosslers stiftelse.
- Egentligen hade han tänkt sig något helt annat än ett rum på Erneborg. Grundidén var att låta bygga ett hus vid foten av Garpedansberget. Ett hus som skulle inrymma sällskapsrum avsett främst för kulturella evenemang, speciellt musik.

Men tillgångarna räckte bara till ungefär en fjärdedel av det Ingvar Bossler tänkt sig. Så dåvarande styrelsen i stiftelsen, Hugo Pettersson, Einar Nilsson, Karl-Erik Månsson och Gert Gustafsson ordnade den lösning som fungerat de senaste 28 åren.
- Det var ett källarförråd i servicehuset Erneborg, berättar Georg Övermyr. Ett naket förråd med burar av ståltrådsnät. Västerviks kommun byggde om förrådet och där kunde Ingvar Bosslers tillhörigheter placeras.

Längst in i det långsmala rummet tronar en Steinway-flygel, den flygel som en gång tillhörde systern och pianisten Ellen Bossler. Flera sittgrupper finns i lokalen vars väggar pryds av konst. Bland annat ett representativt urval av Hilding Bosslers konst, som till skillnad från hans övriga tavlor bevarats i Gamleby. Där finns klockor, byårer, ljusamplar och exempel på de tennföremål som Gamleby Tenn tillverkade.
Bosslerrummet används regelbundet för musikkonserter, minst 50 har genomförts. De boende på Erneborg har fri tillgång till rummet, det var en av förutsättningarna. Bland annat utnyttjas det ofta till födelsedagsfester, senast en 100-årsfest för Kalle Ekström på nyåret.

I brevet där Ingvar Bosslers stiftelse sägs upp nämns ingen anledning.
- Vi har muntligen av socialnämnden ordförande Marie-Louise Lundgren fått veta att det beror på att Erneborg ska byggas om, säger Georg Övermyr. Självklart har vi inventerat alla tänkbara alternativ utan att hitta en lösning. Vi hoppas på en kreativ idé som kan hjälpa oss att hålla möblerna och de övriga föremålen samlade i Gamleby, i en miljö där konserter kan genomföras. Det vore för sorgligt om vi tvingades sälja allt och skingra det för vinden.
Men än finns ett drygt års respit och verksamheten fortsätter, närmast med konstert den 5 mars där Sara Olow, fiol, gitarr, sång, Alexandra Salminen, cello, sång, Johanna Salminen, fiol, piano, sång samt Jessica Thunebäck, durspel och sång framträder.
Hög kvalitet. Hela Ingvar Bosslers kvarlåtenskap består av möbler och andra föremål av hög kvalitet.
Hög kvalitet. Hela Ingvar Bosslers kvarlåtenskap består av möbler och andra föremål av hög kvalitet.
Musiker och konstnär
Ingvar Bossler föddes 1904, son till urmakaren Josef Edward Andersson och hans hustru Berta. Tillsammans med de tre syskonen Ellen, Hilding och Ingeborg antog han släktnamnet Bosler.
Han startade Gamleby Tenn år 1930 och blev kunglig hovleverantör. Han var en god violonist och framträdde ofta tillsammans med sin syster Ellen som spelade piano. När Gamleby Tenn sålden 1955 flyttade han till Stockhom för att förkovra sig i musik och skulptur. Ingvar Bossler avled 1968.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om