VT pratade med RFSL i Kalmar län i samband med att föreningen bildades förra hösten. Då berättade ordförande Annelie Skogsberg att hon hoppades få tillfälle att komma till Västervik och prata, på en skola till exempel. Att arrangera tillfällen med specifik skolinformation har föreningen dock inte resurser till i nuläget, däremot medverkar de gärna på informationsdagar och liknande event.
– Eftersom det är ett stort område vi verkar i är det omöjligt för oss att ta alla kontakter själva. Så vi vill gärna att folk vänder sig till oss i specifika frågor, då kan vi göra mycket mer, säger hon.
Exempelvis kan föreningar och företag vända sig till RFSL för att få hjälp att skapa icke-exkluderande formuleringar på sin hemsida.
Tanken med föreningen RFSL i Kalmar län är att den ska verka i hela länet. Men hittills har föreningens aktiviter anordnats i Kalmar kommun.
– Det beror på att Kalmar kommun visat intresse, men vi vill arbeta på fler ställen, säger Annelie Skogsberg.
I augusti förra året, alltså precis innan RFSL bildades, hade Kalmar kommun ett möte där de satte upp en HBTQ-plan.
– Så när vi startade vår verksamhet vände sig kommunen direkt till oss och ville jobba tillsammans, säger Annelie Skogsberg.
I Västerviks kommun menar man att den största utmaningen är att alla ska känna sig välkomna.
– Men vi vill inte lyfta fram någon specifik grupp, säger Harald Hjalmarsson, kommunalråd.
Kalmar kommun har både lånat ut lokaler till RFSL och tagit egna intiativ i arbetet mot en mer HBTQ-vänlig kommun. Ett intiativ kommunen tagit nu är att planera för en pridefestival i Kalmar nästa år. Annelie Skogsberg är jätteglad att det händer saker på andras intiativ också och önskar att detsamma ska ske på fler ställen i länet.
– Det vore en dröm att kunna göra en turné med evenemang i hela länet och sedan avsluta med en stor fest tillsammans, säger hon angående planerna på pridefestivalen i Kalmar.
Läs mer i tidningen.