Inget bevattningsförbud än – VA-chefen förklarar varför

Enligt Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) ligger grundvattennivåerna i Kalmar län under det normala för årstiden. Hälften av länets kommuner har infört bevattningsförbud – men inte Västervik.

Enligt Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) ligger grundvattennivåerna i Kalmar län under det normala för årstiden. Hälften av länets kommuner har infört bevattningsförbud – men inte Västervik. VA-chef Ruben Öberg förklarar varför.

Enligt Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) ligger grundvattennivåerna i Kalmar län under det normala för årstiden. Hälften av länets kommuner har infört bevattningsförbud – men inte Västervik. VA-chef Ruben Öberg förklarar varför.

Foto: Kjell-Arne Karlsson

Västervik2021-08-05 14:30

Västerviks vattenförsörjning kommer både från vattenmagasin i marken – grundvatten – och från sjöar och vattendrag – ytvatten.

– SGU:s kartor är mer generella. Vi mäter nivåerna i både grundvatten och ytvattentäkter, och vi ser att vi inte har någon brist på vatten i våra vattentäkter. Trenden är förvisso att vattennivåerna sjunker, men det gör de alltid vid den här tiden på året, säger Ruben Öberg, VA-chef på Västervik miljö och energi.

Enligt Länsstyrelsen Kalmar löper Kalmar län större brist att drabbas av vattenbrist än många andra delar av landet, och vid risk för vattenbrist kan ett bevattningsförbud utfärdas. Förra året infördes bevattningsförbud i Västervik redan 11 maj. I år har förbudet uteblivit.

– Bildningen av grundvatten sker främst under senhöst, vinter och tidig vår, och under den perioden hade vi gott om nederbörd i norra Kalmar län vilket hjälper till att bilda grundvatten, förklarar Öberg.

Den senaste tidens regnväder gör dock varken från eller till.

– Så länge vi har en växtlighet i naturen – gröna blad på träden – då återgår i princip all nedrebörd till växtligheten, och det tillförs inget grundvatten, säger Öberg. 

undefined
"Bildningen av grundvatten sker främst under senhöst, vinter och tidig vår, och under den perioden hade vi gott om nederbörd i norra Kalmar län vilket hjälper till att bilda grundvatten", förklarar Ruben Öberg.

Trots att Öberg inte ser någon risk för vattenbrist i närtid vill han uppmana allmänheten att vara sparsam med vattnet: 

– Att vara sparsam är viktigt, det är ändå ett gemensamt dricksvatten vi producerar, och det ska vi vara rädda om, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!