Inget avtal om semesterlönen

XLNT Marketing i Västervik har inte några skriftliga avtal med de anställda som jobbar kvällstid angående semesterersättningen. Någon skriftlig överenskommelse finns inte om att baka in semesterlönen i lönen.

Hittade inte avtal. Något skriftligt avtal om att semesterlönen skulle bakas in i ordinarie lön kunde inte visas upp av Christian Eick och Marie-Louise Lindahl på XLNT. De hävdar att de unga flickorna som känner sig blåsta har fått sina pengar.Foto: Anders Liljegren

Hittade inte avtal. Något skriftligt avtal om att semesterlönen skulle bakas in i ordinarie lön kunde inte visas upp av Christian Eick och Marie-Louise Lindahl på XLNT. De hävdar att de unga flickorna som känner sig blåsta har fått sina pengar.Foto: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2005-06-09 00:25
- Vi har en muntlig överenskommelse som vi ger till de anställda i samband med utbildningen och informationsträffen. Då berättar vi vad som gäller, säger Bojan Vasic, vd för XLNT som finns i Linköping, Norrköping och Västervik. Allt är inbakat i lönen. En muntlig överenskommelse är lika mycket värd som en skriftlig.
- Det är ingen som har haft avvikande mening vid dessa träffar, säger Vasic.
Det gängse tillvägagångssättet är att betala ut semesterlön vid semestern. Ska ersättningen bakas in i lönen ska det finnas en skriftlig överenskommelse, enligt uppgifter från fackligt håll.
När VT besöker företaget är det öppna famnen, det skriftliga avtalet mellan arbetsgivare och arbetstagare som VT vill ta del av ska tas fram. Det letas ett tag, VT får vänta i konferensrummet.
Christian Eick och Marie-Louise Lindahl, före detta och nuvarande platschef, förklarar sedan att det blivit en miss.
Christian Eick förklarar att företaget växt oerhört på några få år, från fem anställda till omkring 100 anställda.
- Organisationen har inte hunnit med men det är inget försvar för att vi inte har koll på det här. Nu har vi ändrat och det framgår vad som är semesterersättning på lönebeskeden för de kvällsanställda. De som jobbar dagtid och är tillsvidareanställda får semesterlön vid semestern, de som är inne och jobbar kortare tid får ut pengarna direkt. Vi fullgör våra skyldigheter mot de anställda och vårt mål är glada och nöjda anställda.
Timlönen är 60 kronor plus provisionen. Det är inte ovanligt att en bra säljare får ihop 150 kronor i timmen. I den provision som betalas ut till kvällssäljarna ingår semesterersättningen. Personalomsättningen är mycket hög och det är inte ovanligt att anställda bara jobbar en kortare tid.
En lönelista visas upp, där det står att semesterersättningen är inkluderad för de som jobbar kvällstid.
VT frågar Bojan Vasic, vd, vad han betalar en anställd som hoppar av efter en arbetsvecka, efter 40 timmars tjänstgöring.
- Det beror på hur mycket säljaren sålt men timlönen är 60 kronor, säger han.
Han känner inte till att gränsen för att betala ut semesterersättning går vid 60 tjänstgöringstimmar. Det kan tolkas som man vill. Bojan Vasics tolkning är denna:
- Då har vi betalat ut för mycket pengar, säger han när VT upplyser om vad som gäller. Det visar att vi är ett bra företag.
Under de år som företaget varit aktivt har flera hundra personer varit anställda på kvällstid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om