Inger brinner för arbetet som god man

Inger Furemo har engagerat sig som god man och förvaltare sedan hon flyttade till Västervik efter pensionen. Nu, 83 år gammal, brinner hon fortfarande för arbetet.

Inger Furemo har lång erfarenhet av att vara god man och förvaltare. "Det ger mig en tillfredställelse att kunna hjälpa mina medmänniskor."

Inger Furemo har lång erfarenhet av att vara god man och förvaltare. "Det ger mig en tillfredställelse att kunna hjälpa mina medmänniskor."

Foto: Anna Persdotter

Västervik2022-09-01 20:00

– Jag tycker att jag har mer kvar att ge, säger hon.

Under sitt yrkesverksamma liv arbetade Inger med ekonomi och bokföring, något som hon tycker hon har haft stor nytta av som god man och förvaltare.

– Men man måste inte ha jobbat med ekonomi för att bli god man. Däremot behöver man ha en bra förståelse för hur samhället fungera och inte vara rädd för att ta kontakt med olika myndigheter och organisationer. Och så behöver man vara socialt intresserad, det är en förutsättning.

Alla som söker ett uppdrag som god man får en utbildning genom kommunen.

Den svåraste tröskeln att komma över tror Inger ändå är den i början, innan all kunskap fallit på plats och det kanske finns en viss osäkerhet.

– Samtidigt är det otroligt lärorikt. Jag har lärt mig så mycket om hur samhället fungerar, både den ljusa och den mörka sidan.

För Ingers del handlar det också om känslan att göra en insats både för att hjälpa människor som behöver och att göra en insats för samhället i stort.

– Vi gode män sparar in otroliga mängder pengar. Det skulle handla om många miljoner om staten skulle betala för det vi gör.

För även om det betalas ett visst arvode går det inte att jämföra med vad det skulle kosta att ha någon anställd för att göra samma sak, förklarar hon.

– Man ska inte tro att man tjänar några pengar på det. Men det ger mig en tillfredställelse att kunna hjälpa mina medmänniskor.

Med sin numera långa erfarenhet som god man har Inger blivit en av dem som ibland får åta sig lite svårare fall, och hon berättar att det visst har varit tufft ibland. En del huvudmän, som den hon är ansvarig för kallas, har till exempel kunnat ringa i tid och otid, och då har det kunnat bli besvärligt.

Men hon har aldrig känt sig hotad eller hamnat i en situation hon inte klarat av att hantera.

– Det är bra att ha lite skinn på näsan, säger Inger och skrattar.

I värsta fall, om det inte fungerar, går det att begära att bli entledigad. Huvudmannen kan också ansöka om att få en annan god man.

Inger Furemo är också engagerad som kassör i föreningen Västerviks frivilliga samhällsarbetare.

– Vi finns till för varandra, både för att umgås och utbyta erfarenheter och bjuder in till träffar med organisationer och andra som berättar om sitt arbete. Sådant vi kan ha nytta av att veta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!