Ingen uppoffring att vara vegan

Sandra Johansson blev vegetarian för sju år sedan och efter det var steget inte långt till att bli vegan. Det innebär att hon inte äter något animaliskt, allt som kommer från djurvärlden går alltså bort. Men knepigt är det absolut inte, även om Västervik ligger lite efter finns det veganska substitut till nästan allt i dag.

Veganska linsbiffar med bulgursallad och kall yofu-sås. Smaklig måltid!Foto: Ilkka Ranta

Veganska linsbiffar med bulgursallad och kall yofu-sås. Smaklig måltid!Foto: Ilkka Ranta

Foto: Ilkka Ranta Ilkka Ranta

Västervik2012-09-20 00:00

- Välkomna! Jag har tjuvstartat lite, det tar lite tid att koka linserna.

Vi sätter oss i köket i huset som Sandra delar med Hampus. Sandra Johansson blev vegetarian första året på gymnasiet och ett år efteråt blev hon vegan.

- Jag hade en kompis som var vegan och jag kände att det var lika bra att ta steget fullt ut. Man får ju ge upp en hel del men det har inte varit någon uppoffring, nu finns ju nästan allt att köpa veganskt. På en restaurang i Malmö har de till och med friterade veganska räkor. Men nu för tiden fuskar jag lite ibland.

Linserna har kokat klart och Sandra häller över dem i en bunke. De gröna linserna tar längre tid att koka men hon säger att hon föredrar dem framför de röda. Med stavmixern i högsta hugg mixar hon ihop linserna med quinoa, lök och lite havregryn.

Är det knepigt att vara vegan?
- Nej absolut inte. Det som kan vara jobbigt är när man ska gå ut och äta. När vi var iväg med jobbet och skulle äta frukost hade jag sagt att jag var vegan men fick ändå en ostmacka. Folk förstår inte.

Det gäller att vara intresserad av veganismen för att äta bra. Sandra säger att det lätt blir mycket halvfabrikat, men att hon började läsa på olika hemsidor och hittade inspiration där. Det finns guider med olika E-nummer för att hålla koll på vilka livsmedel som innehåller animaliska ämnen. I många av de vegetariska substituten till kött är det äggviteämnen och Sandra berättar att hon brukar åka ner till Malmö med kylväska och frysklampar och ta med sig helvegansk mat hem.

- Den vanligaste frågan jag får av folk som äter kött är om jag verkligen får i mig allt jag behöver, men jag får nog i mig mer mineraler och vitaminer än de flesta. Det enda jag inte får i mig naturligt är B12 men jag äter kosttillskott med B12 i.

När Sandra var yngre hände det att hon hamnade i många diskussioner om djurrätt och veganism men hon säger att det brukar lugna sig när man blir äldre. Hon menar att det snarare är vanligare åt andra hållet, att köttätare hoppar på henne för hennes kostval.

- De tror kanske att jag tycker att jag är bättre än dem.

Sandra dricker inte alkohol men hon säger att nykterismen och veganismen inte har så mycket med varandra att göra.

- Det finns ju de som är straight edge som kopplar veganism till livsstilen, men för mig är det skilt. Jag räddar kanske inte så många kossor för att jag är vegan men jag räddar mig själv när jag avstår från droger.

Sandras linsbiffar med bulgursallad

Biffarna: Gröna linser, quinoa, havregryn, lök, kryddor

Koka linserna. Gröna linser bör kokas cirka en halvtimme men koktiden kan minskas om man blötlägger dem innan. Röda linser behöver endast koka i cirka tio minuter. Mixa linserna och quinoan, blanda i havregryn eller någon annan form av kolhydrater som stärkelse. Krydda.

Forma till biffar och vänd dem i sesamfrön. Stek i olja tills de är genomstekta och fått lite färg.

Bulgursalladen: Koka bulgur och blanda med tomat, persilja, rödlök, paprika och gurka. Till dressing gör Sandra en vinegrette på olja, vinäger, pressad citron, salt och peppar.

Sås: Yofu (vegansk yoghurt), vitlök, svartpeppar, örtsalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om