"Ingen total nedläggning av någon skola"

Någon skola får ge plats för vuxenutbildningen. Mellanstadier slås samman och Östermalmsskolan kanske till och med kommer att säljas.

Det är inte bara barackerna som är hotade utan hela Östermalmsskolan kanske länmnas ut till försäljning. Foto: MAGNUS GLANS

Det är inte bara barackerna som är hotade utan hela Östermalmsskolan kanske länmnas ut till försäljning. Foto: MAGNUS GLANS

Foto:

Västervik2004-07-01 01:00
Frågetecknen kring vad Västerviks kommun den senaste tiden haft för sig när det gäller skollokaler staplar sig på varandra.
Inte blev det bättre av att barn- och utbildningsnämnden valde att mörklägga det utredningsarbete som ägt rum och hänvisa till att det är "arbetsmaterial".
- Låt mig direkt säga att någon total nedläggning av någon skola kommer det inte att bli fråga om, säger nämndens ordförande Mats Hugosson (c).
Elevantalet i framför allt den södra delen av centralorten Västervik kommer att minska de närmaste åren med cirka 500 elever och det har mer eller mindre klart framkommit att någon skolas mellanstadium kommer att avvecklas.
- Alla mellanstadieskolor i Västervik kommer att på något sätt att bli berörda, säger Mats Hugosson.
- Vi vill ha den optimala lösningen och därför vill vi vänta till det att höstterminen startar så att vi även kan diskutera med personal och föräldragrupper.
Kommunens målsättning är naturligtvis att behålla kvalitén på undervisningen och den vill hellre behålla personal än tomma skollokaler.
I en annan kommunal nämnd, miljö- och byggnadsnämnden togs nyligen beslut om att det nu var slut med fortsatt dispens för baracken på Östermalmsskolans gård. En dispens som då och då förnyats allt sedan 1993.
Vuxenskolans rektorer blev oroliga och barn- och utbildningsnämnden beslutade överklaga miljö- och byggnadsnämndens beslut.
Det går att se en koppling till de båda ärendena?
- Vuxenskolan behöver nya lokaler och det är naturligtvis lämpligast om vi skulle kunna nyttja skollokaler som frigörs, säger Mats Hugosson.
- På vilken skola kan jag inte säga före det att vi har diskuterat med alla berörda parter. Tillsammans skall vi komma fram till hur våra skattemedel bäst kan användas.
Östermalmsskolan är över 100 år gammal och byggdes år 1900.
Frågan är vad som skall hända med denna välkända byggnad i stadsmiljön?
- Någon annan form av verksamhet är förstås tänkbar liksom att byggnaden kan gå ut till försäljning.
Besked om vad som kommer att hända får vi vänta på men till kommande läsår kommer inga förändringar att ske på Västerviks skolor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om