"Ingen stor bedrift att ta studenten i dag"

Att ta studenten i dag tycker han inte är någon större bedrift.
- Dagens gymnasium är för kravlöst, säger läraren Anders Bergström, som nu slutar som lärare efter 36 år på Västerviks gymnasium.

Vemodigt att sluta. Anders Bergström slutar som gymnasielärare efter 36 år på Västerviks gymnasium. "Foto: ANDERS LILJEGREN

Vemodigt att sluta. Anders Bergström slutar som gymnasielärare efter 36 år på Västerviks gymnasium. "Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2005-06-11 00:25
Gymnasielärare Anders Bergström har gått med glädje till jobbet på Västerviks gymnasium så gott som varje dag i 36 år. Han brinner för lärarjobbet. Det är därför han ser allvarligt på hur skolsystemet har försämrats på sistone.
Han är framförallt kritisk till att alla elever i dag kan ta sig igenom gymnasiet, få avgångsbetyg, trots att de inte har godkända betyg.
- Det här är en stor katastrof för eleverna, säger Anders Bergström engagerat och hänvisar till färsk statistik som visar att var fjärde avgångselev inte är behörig till högskolan. De har helt enkelt inte godkända betyg i kärnämnena. I Västervik är dock statistiken något bättre än snittet i landet.

När VT träffar Anders Bergström har regeringen kommit med nyheten att den inte vill skärpa behörighetskraven till högskolan, som tidigare diskuterats.
Det blir alltså inget krav på godkänt gymnasiebetyg i svenska och engelska för att få börja läsa på universitet och högskolor.
- Det här är en fullständig katastrof, säger Anders Bergström, som först trodde att det var ett skämt.
Han vill inte låta som en gammal gnällig gubbe men tycker att det var bättre förr, då gymnasieeleverna var tvungna att klara av en muntlig tentamen innan de fick sätta på sig den vita mössan. Den som kuggade fick ingen studentexamen. Det var bara att gå ut bakvägen.
- Alla nordiska länder har kvar de här förhören.

Annat som försämrat dagens gymnasieskola är, enligt Anders Bergström, att alla sedan 1993, oavsett utbildning, måste läsa alla kärnämnen.
- Låt byggarna och andra som valt en yrkesutbildning slippa de teoretiska ämnena.
De här förändringarna tycker Anders Bergström har lett till att skolan blivit utslätad.
- Och det här missgynnar både de studiebegåvade och de skoltrötta.

Dessutom är det lättare att få bra betyg i dag än vad det var förr.
- När jag började som lärare kom skolstyrelsen och inspekterade oss lärare med jämna mellanrum.
Det här resulterade i en likformighet i betygen. Nu är det kommunerna själva som ansvarar för sina skolor. Kontrollerna har helt uteblivit, menar Bergström.
- I dag kan man därför vara lite snällare i betygssättningen. Det är ingen som bryr sig. Jag skulle till och med kunna missköta mitt jobb utan att någon märkte det.

Trots att han är kritisk till dagens skola skulle han aldrig välja ett annat yrke.
- Det är fantastiskt att vara lärare, säger han övertygande.
Anders Bergström undervisar i latin och historia.
- Latin är populärare än någonsin, säger Anders och berättar att 25 elever har valt latin som individuellt val i år. Så stor grupp har jag aldrig haft.

Annat som= förändrats är lärarrollen. Förr var läraryrket ett högstatusjobb.
- Dagens nyutbildade lärare blir chockade när jag berättar om lyxlivet jag levde som gymnasielärare 1968. Min fru var hemmafru när barnen var små. Vi klarade oss bra på min lön.
Under fredagen höll Anders Bergström tal för studenterna. I dag är han nybliven pensionär.
- Det ska bli skönt men lite vemodigt.
Men att lämna skolan helt och hållet är svårt efter alla dessa år. I höst sätter han sig själv vid skolbänken.
- Jag ska läsa konstvetenskap, 20 poäng, på Linköpings universitet. Om jag blir antagen. Jag vill inte heller slå ut någon ung människa.
Han ska även läsa italienska. Och det blir också en och annan resa till familjegården på norra Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om