Det var i ett inlägg i en annan Facebookgrupp för föräldrar som Sara Svensson Mosbah kunde läsa om en förtvivlad mamma vars barn inte fick några gäster till sitt kalas.
– Det var så hemskt. Jag fick själv barn för ett år sedan och kan tänka mig hur hemskt det måste ha varit.
Då fick hon idén att starta "kalasförmedling" via Facebook och skapade gruppen "Kalasakuten". Nu - drygt fyra veckor senare – har gruppen 2 500 medlemmar.
– Tanken är att man ska kunna efterlysa kalasgäster till sitt barns kalas men också att man ska kunna anmäla sig som "kalasare" om man känner att man vill glädja ett annat barn genom att gå på kalas.
Det kan röra sig om till exempel nyinflyttade som inte känner så många än, eller om föräldrar som saknar kontaktnät.
– Men också barn som är utsatta på olika sätt, som ingen vill komma till. Då tror jag det är bättre att ha ett kalas dit det kommer nya barn som man kan lära känna, än att inte ha något kalas alls, menar hon.
Hittills har flera kalas anordnats med "kalasare" från gruppen – ännu inget i Västervik men flera i andra delar av landet.
– Det känns som att det finns ett behov av en sådan här grupp och även att bara prata om det här med kalas och att bjuda eller inte bjuda. För många barn är det jättejobbigt när det närmar sig deras eget kalas.
– Det finns mycket mobbing och utanförskap i dag. Jag hoppas gruppen kan göra i alla fall något för att motverka det.
martina.lingefjord@vt.se