Ingen jämlikhet i trafiken

Kanske är bilen och trafiken den västerländska mannen sista bastion. För i bilen råder ingen jämlikhet mellan könen. Det är mannen som kör mest och kvinnan som är passagerare. Sverige är inte mer jämlikt än övriga Europa eller USA. Det visar en litteraturstudie som VTI gjort.

Ojämlikt. Den typiska situationen när en man och en kvinna åker bil tillsammans - han kör och hon är passagerare.Foto: Pressens Bild/Arkiv

Ojämlikt. Den typiska situationen när en man och en kvinna åker bil tillsammans - han kör och hon är passagerare.Foto: Pressens Bild/Arkiv

Foto:

Västervik2005-12-20 00:25
Det är stor skillnad på män och kvinnor i trafiken. Kvinnor kör generellt mer nu än för 30 år sedan, men det är långt kvar till mannens nivå.
I Sverige reser män och kvinnor ungefär lika mycket. Det gäller även i andra jämförbara länder. Men just när det gäller bilåkandet skiljer det sig stort. Män kör i snitt 26 kilometer om dagen, kvinnor 10.
Men å andra sidan färdas kvinnor som passagerare i bil 12 kilometer om dagen mot männens 5 kilometer.
- Mannen kör och kvinnan sitter bredvid. Så ser det ut i Sverige och övriga västvärlden. När kvinnan kör är hon ensam i bilen eller har barn, men om mannen är med så kör nästan alltid han, säger Hans-Åke Cedersund, forskare på Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI. Tillsammans med Catharina Lewin har han på uppdrag av Bil Sweden gjort en litteraturstudie om män och kvinnor i trafiken. Litteraturstudien har analyserat framförallt svensk, övrig europeisk och amerikansk litteratur i ämnet.

Det finns gott om försök till förklaringar till ojämlikheten - kvinnans dubbla roll som ansvarig för hushållet och som arbetande, att kvinnan söker arbete närmare hemmet. Men Hans-Åke Cedersund menar att orsaken är mer komplex.
- Jag tror att mannen har lättare att se bilen som något självklart. Han accepterar också lättare argument som talar för bilismen.
- Både män och kvinnor är medvetna om bilens negativa inverkan på miljön, men skillnaden är att kvinnor inte ser bilen som ett självklart transportmedel. Kvinnan kan lättare se alternativ till bilen. Hon kan åka kollektiv, cykla eller gå om det är ett vettigt alternativ.
- Det beror inte på att kvinnan är mer miljömedveten, bara att kvinnor verkar ha lättare att se rationellt på resandet. Om bilen är det bästa transportmedlet så kör hon bil, men finns det alternativ som är lika bra eller bättre kan hon välja det. Mannen däremot väljer oftare bilen, även om det finns snabbare och enklare transportsätt.
Här skiljer sig Stockholm från resten av landet. I Stockholm utnyttjar en högre andel av männen kollektivtrafiken än i övriga landet.
- Åker man buss i en vanlig svensk stad så är det i huvudsak barn, ungdomar, kvinnor och äldre på bussen. Männen saknas.

Det finns också attitydskillnader mellan könen. Kvinnor anser att män och kvinnor kör bil ungefär lika bra, medan män anser att kvinnor kör sämre.
Ur jämställdhetsperspektiv är siffrorna från VTI:s studie inte särskilt uppmuntrande.
I England har de kvinnliga bilisterna trefaldigat sitt körande mellan 1975 och 1995. Ändå kör de i dag bara hälften av männens körsträcka. I Sverige kör 54 procent av alla män bil varje dag, men bara 34 procent av kvinnorna. Av ensamstående män utan barn kör 40 procent bil varje dag, men bara 20 procent av kvinnorna i samma situation. Listan kan göras hur lång som helst.
- Innan vi gjorde den här studien trodde jag att vi skulle hitta någon plats i samhället där jämlikhet råder. Någon speciell situation, kanske yngre sammanboende med bra ekonomi utan barn, där mannen och kvinnan körde bil lika mycket. Men det är bara att konstatera, det finns ingen jämlikhet, säger Hans-Åke Cedersund.
Av alla män som är sammanboende utan barn kör 48 procent bil varje dag, men bara 26 procent av motsvarande kvinnor.
- Vad beror det på? Är det ett utslag av kvardröjande ojämställdhet? Eller är det bara en situation som vi får acceptera, att det faktiskt finns skillnader mellan män och kvinnor, att män alltid kommer att vara mer intresserade av att köra bil än kvinnor?

Ytterligare en stor skillnad mellan könen är när man väljer att sluta köra.

- Kvinnor verkar sluta för att de tycker att det är dags, medan männen kör in i det sista. Många äldre män som blir sjuka ser det bara som ett tillfälligt hinder att köra bil, medan kvinnor ofta har slutat kör innan de blir sjuka. Bilåkandet verkar helt enkelt vara något mer för mannen, ett sätt att leva, bilåkandet är en del av en själv.
Den enda situation där Hans-Åke Cedersund tycker sig ana en viss jämställdhet är i själva körkortstagandet. Andelen killar som tar körkort vid 18-19 års ålder har minskat kraftigt under senare år. De har i stället tagit efter kvinnornas beteende, att ta körkortet senare.
- Att unga skyller på att det är för dyrt och att de inte har tid tror jag inte på. Att ha körkort verkar helt enkelt inte vara lika viktigt i dag som förr. Kanske innebär det att dagens unga män kommer att ha ett mer rationellt förhållningssätt till bilen när de blir äldre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om