Under våren 2019 föreslog Svenska Jägareförbundet att allmän jakt på ekorrar skulle införas efter att ha varit olagligt i 19 år. Tanken var att jakt skulle bedrivas för skinnets och köttets skull. Ytterligare argument till förslaget var att jakten skulle förbygga skador på fastigheter. Därtill ansågs populationen vara livskraftig nog för att utstå allmän jakt.
Naturvårdsverket tog upp förslaget i höstas, vilket upprörde djurvänner och skapade debatt dessa och jägare emellan. Men nu har alltså Naturvårdsverket efter prövning beslutat att inte gå vidare förslaget. Med andra ord, det blir ingen allmän jakt på ekorrar inom någon snar framtid.
Gunilla Skotnicka, biträdande chef för Naturavdelningen på Naturvårdsverket, skriver i ett pressmeddelande:
– Vi har inhämtat ny kunskap och gett berörda aktörer möjlighet att påverka arbetet. Många har lämnat synpunkter under arbetets gång och det är vi tacksamma för. Efter det har vi gjort avvägningar med beaktande av de synpunkter som har lämnats in.
Anledningarna bakom Naturvårdsverket beslut var att ekorrens värde som resurs avseende såväl kött som päls bedömdes vara låg.
Ytterligare en anledning bakom beslutet var att skadan som ekorrar kan orsaka bedömdes som marginell. Däremot är det fortfarande tillåtet att bedriva skyddsjakt på enskilds initiativ för att förebygga skador året runt. Beslutet om att inte inleda allmän jakt gäller också bland annat för arterna hermelin, korp och svärta.