"Inga problem med datavirus"

Datoranvändare i Västervik väl skyddade mot yttre attacker.

Västervik2003-08-23 06:00
De större datoranvändarna i Västervik tycks inte ha åsamkats några allvarligare problem med de senaste dagarnas omfattande attacker från vare sig Internetmasken Blaster eller det lömska e-postviruset SobigF.
- Vi har så pass bra brandväggar och så effektiva antivirusprogram att vi klarat oss undan skador, säger Jörgen Heed på SlipNaxos IT-avdelning.
Han berättar att företagets antivirusprogram McAfee uppgraderas flera gånger dagligen. Mailservrarna blockerar alla inkommande mail med bifogade filer.
- Varje mail som kommer till vår e-postserver scannas tre gånger i jakten på virus. Allt skumt stoppas direkt automatiskt.
- Den enskilde datoranvändaren får ett meddelande om att ett troligt virus har sänts till honom och att det har stoppats, berättar Jörgen Heed.
För säljarna på SlipNaxos, som är ute och reser, har det uppstått lite mera problem.
- De kopplar ju upp sig direkt mot Internet och får inget skydd av vår brandvägg. Säljarna vet dock om detta nu och är på sin vakt. Allt okänt kastas direkt.
Jörgen Heed ger rådet att aldrig öppna konstiga, bifogade filer i mail. Kasta i stället hela e-brevet direkt i papperskorgen.
- Speciellt om den bifogade filen har ändelsen "pif" eller "scr".
På IT-avdelningen vid Electrolux i Västervik arbetar Peter Lundström, inhyrd från VM-Data i Oskarshamn.
- Blaster tog sig in på några av våra datorer, men vi klarade oss ändå ganska bra, säger han.
- SobigF lyckades kortvarigt göra Electrolux centrala mailserver i Stockholm fullproppad.
Alla filer till Electrolux blir scannade redan i den centrala servern i Stockholm, med avseende på virus.
- Då de kommer till Västervik är de ofarliga, då står det att de är rena eller "clean".
Electrolux använder Symantec antivirusprogram, som uppdateras flera gånger om dagen.
- Servern uppgraderar själv sitt antivirusprogram så snart en ny version kommit.
På Electrolux i Västervik finns cirka 180 datoranvändare.
Blaster slog till hårdare än SobigF. Det räckte med att starta upp Internet så var man smittad. Blaster drabbade dock bara datorer med programmen Windows XP, eller Windows 2000.
Kalmar läns landsting är en annan stor datoranvändare. Inte heller här drabbades man av vare sig Blaster eller virusmasken SobigF.
- Vi har fullt av dem, men de håller sig tack och lov på utsidan av våra brandväggar. Vi har klarat oss utmärkt, säger en nöjd Anders Andersson som är ansvarig för all e-post inom landstinget.

- E-postattackerna börjar nu mattas av. I onsdags fick vi tiotusentals falska mail, men vi blockerade dem redan på utsidan genom vårt yttre mailskydd. Blaster stoppas av brandväggarna.
Landstinget i Västra Götaland utsattes för ett hårdare tryck. Vissa servrar där fick ta emot upp till elva mail i sekunden. Även där stoppades alla falska mail på utsidan genom blockering.
Viruset SobigF har spritt sig över världen med explosiv hastighet. Det tränger sig in i datorers adressbok och skickar sig sedan automatiskt vidare till de adresser som finns där. Det blir som ett kedjebrev.
Miljarder virussmittade e-post har skickats de senaste dagarna, vilket fått mängder av mailservrar att bryta samman.
Experter misstänker att någon kriminell organisation kan ligga bakom.

Sedan de med sitt virus "låst" e-postservrar kan de genom utpressning sedan ta betalt för att lämna ut de lösenord som krävs för att åter låsa upp systemen.
Sobig F kommer att förstöra sig själv den 10 september, det kan experterna se på de koder som är kopplade till Sobig F.
Alltså dagen före den 11 september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om