Inga polisskott har avlossats på fyra år

Det är ytterst sällan som polisen avlossar ett skott. En del går i pension utan att ha avlossat ett enda skott i tjänsten.
Varje år är det cirka 25 poliser i länet som inte klarar kompetensprovet.
Ingen polis i länet har skjutit ett skarpt skott på fyra år.

Arrangerad bild. Så här får poliserna lära sig att inte göra, att sikta på människor men mot VT:s fotograf gick det bra med tomma vapen, från vänster Stefan Tunsäter, Fredrik Westerholm och Tony Eriksson.

Arrangerad bild. Så här får poliserna lära sig att inte göra, att sikta på människor men mot VT:s fotograf gick det bra med tomma vapen, från vänster Stefan Tunsäter, Fredrik Westerholm och Tony Eriksson.

Foto:

Västervik2007-03-08 00:25
- Att de inte klarar provet kan bero på flera saker, säger John-Åke Andersson, skjutansvarig för länets poliser. En del kan vara på utlandsuppdrag, andra kan vara långtidssjuka och kan därför inte avlägga provet.
Två gånger om året ska en polis genomgå skjutträning, det finns en tjänstereglemente som bestämmer den saken. Vid ett av dessa tillfällen ska det årliga kompetensprovet avläggas.
- En polis har 18 månader på sig att avlägga provet. Det ska vara som längst 18 månader mellan två godkända prov, säger John-Åke Andersson.

Förra året var det 25 av länets cirka 350 poliser som inte avlade godkänt kompetensprov. De som inte klarar provet blir rapporterade till myndighetsledningen för vidare åtgärder.
- Omkring fem till tio poliser i länet blir varje år rapporterade.
- Uppskattningsvis är det inte mer än ett vapen om året som dras in, berättar John-Åke Andersson.
- Poliserna i länet är varken sämre eller bättre än kollegor på andra håll i landet. Generellt sett skjuter de bra.

En del poliser har större problem än andra att klara provet. De som missar provet får göra en omprövning. De får ta kontakt med sin lokala vapenutbildare för instruktioner och hjälp att klara provet.
- I regel är det äldre kriminalare som blir av med sina vapen, de kommer ändå inte att hamna i situationer där de behöver använda ett tjänstevapen.

Det är ytterst sällan som en polis behöver använda sitt vapen i tjänsten. John-Åke Andersson är själv ett bra exempel på det.
- Jag har varit polis i 37 år och jobbat i Solna och Vimmerby/Hultsfred och aldrig skjutit ett skarpt skott i tjänsten. Två gånger har jag tvingats dra mitt vapen under den här tiden.
- Vi har numera utrustats med pepparspray som är ett mycket bra och användbart hjälpmedel.

I fyra år har John-Åke Andersson var ansvarig för skjututbildningen i länet och under hans tid har det inte avlossats ett skarpt skott i tjänsten.
När ett skott avlossas i tjänsten blir det en omfattande utredning.
- Det ska redovisas, vapnet ska undersökas och den som skjutit ska intervjuas liksom kollegor som kan ha varit med. Jag ska ha hand om intervjuerna och har aldrig haft någon intervju under mina fyra år, säger Andersson.
De mest uppmärksammade fall i Västervik där poliser använt sitt tjänstevapen är att en sköt efter en flyende bilist, att en sköt varningsskott i jakten på undflyende och att en polisman sköt sig själv i handen i samband med att ett rådjur skulle avlivas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om