Inga pengar till digitalt ljudarkiv
Västervik får inga statliga pengar för att digitalisera sitt arkiverade ljudmaterial. På torsdagen stod det klart att det i stället var Ånge kommun som vunnit dragkampen om pengar från Statens ljud- och bildarkiv, SLBA.
Besviken. Claes Brunius på Visstaden vill ha större resurser. Foto: MATILDA AHL
Foto:
- Ju mer pengar vi får, desto mer arbetstillfällen kan vi skapa, säger han.
Men migreringen, överföringen, av ljudmaterialet kommer att genomföras ändå. I nästa vecka invigs ett nationellt ljudmigreringscentrum samtidigt i Hultsfred och Västervik.
- Vi börjar i liten skala med befintliga resurser och i höst eller vinter är tanken att allt ska vara fullt utbyggt med åtminstone 30 anställda i Hultsfred och 30 i Västervik, säger Claes Brunius.
Anledningen till att man inte redan startat är just att man velat avvakta SLBA:s beslut, eller få ett besked om att regeringen vill satsa pengar på ett ljudmigreringscentrum här som del i det arbete som ska hjälpa Västervik efter den senaste tidens företagsnedläggningar. Trots gårdagens negativa besked har man alltså beslutat sig att ändå starta det arbete som förberetts under lång tid.
- Det finns inga skäl att vänta. Det finns ett behov av ett sådant här arbete så vi drar igång ändå.
Det är Visstaden i Västervik och Rock City i Hultsfred som gått samman för att säkerställa arkivens fortlevnad. I Västervik handlar det om ljudfiler och litteratur om den moderna visan, från Bellmans tid och framåt. I Hultsfred finns ett stort rockarkiv som även det bör säkras för eftervärlden. Båda arkiven är nationella och kommer att fungera parallellt med andra befintliga arkiv i Sverige.
Att samordna allt på en plats är visserligen möjligt, men kräver stora resurser både personalmässigt och ekonomiskt. Därför blir man i Västervik och Hultsfred först i landet med att i stor skala börja föra över material på rullband, kassetter och skivor till ett digitalt arkiv. Claes Brunius hoppas att detta ska fungera både som bevarande åtgärd och som ett sätt att göra vis- och rockarkiven tillgängliga för en bredare publik. Kanske via nätet.
- Det finns ju många utlandssvenskar som kanske skulle kunna ta hjälp av arkivet om man snabbt vill hitta en svensk nubbevisa eller något annat, säger han.
I Västerviks visarkiv finns en stor del av den moderna visskatten lagrad. Inte minst gäller det ljudupptagningar från Visfestivalen samt demoinspelningar som artister har skickat in till festivalen. Tanken är att även detta material ska lagras digitalt för att bevaras för omvärlden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!