Inga kuratorer trots lagkrav

Enligt skollagen som började tillämpas i undervisningen den 1 juli 2011 ska alla skolor ha tillgång till en kurator. Trots kravet har inte alla elever i Västervik tillgång till personal som specialiserat sig på psykosocial hälsa. Rosie Svakko är kurator på Ellen Keyskolan och det är hon som får konsultera personal på de skolor som inte har en fullständig elevhälsa.

Enligt skollagen ska alla elever ha tillgång till elevhälsa och där ingår kuratorer.

Enligt skollagen ska alla elever ha tillgång till elevhälsa och där ingår kuratorer.

Foto: Ola Axman

Västervik2012-10-16 00:00

Rosie Svakko är kurator på Ellen Keyskolan och på grund av kravet på tillgänglighet har hon skyldighet att även täcka låg- och mellanstadieskolorna i norra Västervik då de inte har egna kuratorer.

- De kontaktar mig vid behov, då har jag möten med personalen och ibland föräldrar.

Som det ser ut i dag finns det inga riktlinjer för tillgängligheten, även om det arbetas för att ha behörigt folk på plats.

På Ellen Keyskolan där Rosie Svakko arbetar varierar elevsamtalen. Vissa dagar kan hon träffa åtta elever, andra dagar är det färre. Hon berättar att efterfrågan brukar bli större ju längre terminen går.

- Här är det jag som är specialisten på de psykosociala frågorna. Allt hänger ihop, man måste må bra för att kunna lära sig och man måste lära sig för att må bra. Kuratorerna undanröjer hinder för lärandet.

Rosie Svakko har arbetat länge på Ellen Keyskolan och hon tror att det gör det lättare för eleverna att komma till henne.

Hon säger att tonåringar har ett behov av att veta vem kuratorn är och att denne har tid att lyssna. Eleverna på Ellen Keyskolan har inte drabbats av att Rosie rings in till andra skolor, säger hon.

De andra skolorna har dessutom förståelse för att hon kan ha mycket att göra ibland, och de ringer inte i onödan.

- Det är ett problem med kuratorbristen, det har vi påtalat länge. Men jag vet att de jobbar med det.

Brevikskolan är en av de skolor i norra staden som kontaktar Ellen Keyskolans kurator vid behov. Rektorn Ulf Ebegård säger att tillgången är för liten och att det var tal om att de skulle få tillgång till en extra kurator för ett tag sedan, men att det kom av sig.

I dag är det annan elevhälsopersonal, till exempel skolsköterskan, som ansvarar för elevernas psykosociala hälsa.

- Vi är inte vana vid att ha kurator, vi har faktiskt aldrig haft det. Men det betyder inte att behovet inte finns. Det är fler och fler barn som mår dåligt av olika skäl. Vi gör så gott vi kan med de medel vi har.

VT har försökt nå ansvariga politiker utan att lyckas.

Vad säger lagen?

Enligt Skolverket säger skollagen att alla elever ska ha tillgång till elevhälsa, men att en kurator eller skolsköterska nödvändigtvis inte måste finnas på skolan hela tiden. Det är upp till huvudmannen, alltså Västerviks kommun, att organisera och se till att kompetensen ska finnas.

Enligt lagen ska skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator finnas tillgängliga.

Om skolor bryter mot skollagen kan vem som helst göra en anmälan till skolinspektionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om