Inga halvfabrikat när unga lär sig laga mat i Odensvi

Matlagningskurser har Studieförbundet vuxenskolan i Odensvi haft på sitt program i många år. Mest har det varit män som förkovrat sig i den ädla konsten, nytt för det här året är att en grupp ungdomar använder en kväll i veckan för att lära sig laga mat.

Amanda Fagerström smakar av potatismoset. Kryddorna är salt, svartpeppar och på en av pojkarnas begäran några korn socker.

Amanda Fagerström smakar av potatismoset. Kryddorna är salt, svartpeppar och på en av pojkarnas begäran några korn socker.

Foto: Lena Petersson

Västervik2009-01-17 00:07
Initiativet kommer från ungdomarna själva som alla säger att de tycker matlagning är kul och att det kan vara bra att kunna när de snart ska lämna högstadiet i Gamleby och börja gymnasiet. Det medför för ungdomar i Odensvi ofta att de får flytta till egen lägenhet och klara maten på egen hand. Första kurskvällen var det ett säkert kort som stod på menyn; köttbullar med potatismos och som dessert fruktsallad. Ledare för den här kursen, och övriga matlagningskurser i Odensvi, är Bert Svensson. Han har inte matlagning som sitt vanliga arbete, men gick en kockutbildning för några år sedan och tycker det är skoj att få lära ut det han kan. Menyerna som planeras under våren bestäms till stor del av ungdomarna själva, men Bert har ett krav; maten ska lagas från grunden, inga påsar med pulver eller andra halvfabrikat kommer att släppas in i köket i Odenskans. Chicken a´la king, kladdkaka och baconlindad fläskfilé är några av de kommande maträtterna. Det uppstod en diskussion om såsen till filén. Bearnaisesås var en favorit som dock fick ge vika för brunsås när Bert krävde att: "Ska ni ha bearnaise ska den göras från grunden. "
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om