Inga genvägar för Calle Edström
Använder gamla arbetsmetoder både när han jobbar med träbåtar och stenhuggeri.
Calle Edström är en av Västerviks två kulturpristagare. Foto: Anders Liljegren
Foto:
Man kan säga att han fötts in i sina intressen.
Calle Edström är visserligen inte född i skärgården, men många ungdomssomrar tillbringades ute på Smågö och Hasselö. Det var tillräckligt för att väcka intresset för båtar och skärgårdsliv.
I dag är han ägare till ett 20-tal gamla allmogebåtar med byggår från 1875 fram till 1930.
Den första båten var tänkt att eldas upp när Calle Edström tog hand om den och bytte ut hela bottnen, och på den vägen är det.
Numera behöver han inte leta efter båtar. Hans intresse är välkänt, och numera tipsas han om äldre, tillsynes obrukbara båtar.
Båtar där delar ruttnat eller saknas. Han visar en båt som legat på land och förfallit i 38 år. Nästa år ska den vara i skick att användas i Hasselörodden.
Hittills har han bara en gång tvingats konstatera att en båt är ett hopplöst fall och inte gått att återställa.Med båtintresset har också ett intresse för skärgårdslivet så som det gestaltade sig förr kommit.
Många förknippar Calle Edström med Hasselörodden. En årlig skärgårdsmanifestation.
- Jag började där för 20 år sedan, och man kan säga att jag steg i hierarkierna. När Bertil Lindberg kände att han inte orkade hålla i arrangemanget frågade han mig om jag ville ta över. Nu gör jag det tillsammans med Barbro Ackrell.
Till yrket har Calle Edström varit stenhuggare i 50 år. Han lärdes upp av sin far.
- Det var en hård skola. Det kunde vara gråt och tandagnisslan ibland, men nu har jag nytta av vad jag lärt.
Även här använder han gamla metoder.
- Jag får uppdrag från bland andra riksantikvarieämbetet.
För att en detalj oavsett om den är i sten, eller sitter på en gammal allmogebåt ska se tidstypisk ut måste man enligt Calle Edström använda den tidens arbetsmetoder.
- Det finns inga genvägar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!