Inga garantier för snabba handläggningstider
Snabbt, enkelt och billigt. Det är vad lagen säger om handläggningstiden för den som söker plats i särskilt boende. Någon garanti från kommunen om snabba beslut är inte att vänta.
Det säger Gunilla Åhlander som arbetar på kommunens utredningsverksamhet.
I går berättade Vt om ett fall med en äldre man som nekats plats i särskilt boende och därefter blivit dålig i hemmet och avlidit. Hans döttrar är mycket kritiska mot kommunens beslut, men många andra är även kritiska mot de långa väntetider som ibland uppstår från det att en person ansöker om särskilt boende, till att man får veta om det beviljas.
- I de flesta fall tar det tre till fyra veckor innan vi kommer till beslut,men en del komplicerade fall kan ta upp till tre månader, säger Gunilla Åhlander. Därefter får det ta max tre månader innan beslutet verkställs.
På länsstyrelsen, som är kommunens tillsynsman, har man svårt att påverka kommunernas handläggningstider. Man för inte heller någon statistik över hur snabbt länets kommuner handlägger ansökningar och verkställer beslut.
- Det finns inga riktiga utsatta tider, men en till två veckor är att anse som rimlig utredningstid, säger Lillemo Bennsäter, socialkonsulent på Länsstyrelsen. Tre till fyra veckor låter lite långt.
- Med skyndsamt ska man inte dra ut på tiden. Ett beslut som gäller en person som behöver hjälp med att sköta toalettbesök, hygien och mat får inte vänta för länge, jämfört med någon som behöver hjälp med städning varannan vecka.
Hon får medhåll av kollegan Eva Brynolf.
- Generellt är två veckor ganska rimligt, men vi har inget stöd i lagen för att säga en tid som ska gälla. Därför är svårt för oss att kritisera kommunernas handläggningstider.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!