Inga dokument efter Västerviks barnhem

Mitchel Ramnesjö som bodde på Västerviks barnhem på 60-talet är på jakt efter dokument som rör hans vistelse där. Men i landstingets arkiv finns endast en sådan handling - trots att de borde vara betydligt fler. Nu är Ramnesjö rädd för att dokumenten har förstörts.

Mitchel Ramnesjö bodde på 60-talet på Västerviks barnhem. Nu försöker han samla in alla handlingar som rör hans vistelse på hemmet. Men i landstingets arkiv gapar tomt på dokument därifrån. Foto: Matilda Ahl

Mitchel Ramnesjö bodde på 60-talet på Västerviks barnhem. Nu försöker han samla in alla handlingar som rör hans vistelse på hemmet. Men i landstingets arkiv gapar tomt på dokument därifrån. Foto: Matilda Ahl

Foto: Matilda Ahl

Västervik2009-09-18 14:50
Mitchel Ramnesjö har samlat in handlingar som rör de barnhem han bodde på som liten. Materialet har bland annat använts till hans biografi. Men också till föreningen Samhällets styvbarn - som vänder sig till personer som bott på barnhem eller varit fosterbarn. Mitchel är föreningens ordförande i Linköping där han också bor.1967 vistades Mitchel på Västerviks barnhem i Brevik. Av den anledningen har han bett om kopior på journaler och fotografier med mera från hans tid på hemmet. Men några handlingar av den typen finns knappt; varken på landstingets arkiv i Kalmar län eller på något av länets museum. Ulla-Britt Johansson är landstingsarkivarie. - Det enda jag fann var en liten bok där man angett de intagnas namn och deras ankomstdatum, säger hon.Socialdepartementet driver nu den så kallade "Vanvårdsutredningen" som ska vara klar i början av nästa år. Myndigheten kommer utifrån vad den får fram att ta fram riktlinjer för att undvika vanvård av barn i framtiden. Utredningen kan också leda till att dem som utsatts för vanvård i barnhem får rätt till statlig ersättning. I dag kan exempelvis de som tvångssteriliserades under 1900-talet få en ersättning på upp till 175 000 kronor.En viktig del av utredningen är de 1034 intervjuer men gör med personer som har vanvårdats på barnhem och i fosterhem.- Många säger "äntligen får jag berätta min historia". Så det finns ett upprättelseperspektiv i det här också, säger Per-Erik Åström på Socialdepartementet.Man samlar även in dokument som beskriver förhållandena på dessa hem. Men inte sällan saknas det stora mängder handlingar som i fallet med Västerviks barnhem.- Jag är inte förvånad. När kommuner slogs ihop på 90-talet försvann många dokument. En förklaring är kan vara att barnhemshandlingar troligen inte ansågs vara särskilt viktiga, säger Åström.Mitchel Ramnesjö har själv försökt spåra de saknade dokumenten. Och enligt uppgifter till Ramnesjö förvarar några tidigare anställda vid barnhemmet de handlingar som saknas i landstingets arkiv. Dokument ska även ha förstörts. Skälet är att man vill mörklägga barnhemmets tveksamma uppfostringsmetoder, tror Ramnesjö. På måndag ska han träffa två tidigare anställda för att diskutera materialet.Arkivlagen säger att alla dokument från nedlagda barnhem ska överlämnas till landstinget. Och nu ligger ärendet på landstingsjuristen Anders Roth som har inlett en utredning.- Om den visar att de har landstingets handlingar ska vi kunna begära tillbaka dem, säger han.Om de tidigare anställda har de här handlingarna. Vad kan det i så fall få för följder för dem?
- Jag vill inte uttala mig om vad som skulle hända innan utredningen är klar. Först måste vi ta reda på vilken typ av handlingar det rör sig om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om