Inga alger längs Västervikskusten än

Högtryck, sol och svaga vindar brukar vara receptet för stor algblommning. Men utanför kommunens kust lyser den gulgröna sörjan fortfarande med sin frånvaro.

Under måndagen observerade kustbevakningsflyget alger söder om Gotland vid Hoburgs bank.Foto: Kustbevakningen

Under måndagen observerade kustbevakningsflyget alger söder om Gotland vid Hoburgs bank.Foto: Kustbevakningen

Foto:

Västervik2010-07-14 08:03

- Enligt den senaste satelitbilden vi har, som är den bästa informationen om era trakter, ser vi inga alger. Det ser rent ut ute till havs, säger Gunnar Aneer, marinekolog vid länsstyrelsen i Stockholms län.Han berättar att det ser likadant ut längs hela fastlandskusten. Ingen har rapporterat in alger nära badstränder.Utom på Gotland.Under måndagen kunde kustbevakningens flygplan se stora områden med alger söder om Gotland vid Hoburgs bank.- Öland och Gotland brukar regelbundet få in alger på stränderna och även Hanöbukten i Blekinge och kusten från Västervik och norrut, säger Gunnar Aneer.- Men det är tillfälligheter som naturen styr.Han berättar att högtryck, sol och svaga vindar får algerna att växa till och bli många. Dessutom har Östersjön ett överskott på fosfor och kväve som de giftiga cyanobakterierna kan livnära sig på. Normalt sett ska det vara brist på näring i havet under sommaren.Men det är inte människans livsstil som gör att algerna har gjort sitt intåg i Östersjön. De fanns här långt innan människan.- De är naturligt förekommande. Men de blir ovanligt många nu när det är obalans i näringsbalansen i Östersjön, säger Gunnar Aneer.Om det börjar blåsa över sju till åtta sekundmeter så försvinner algerna. Men med rådande väder gynnas algerna.
Katthårsalger farliga
Den typ av alger, eller bakterier som det egentligen är, som länsstyrelsen varnar för är katthårsalger, en sorts cyanobakterier.Katthårsalgerna har visats sig giftiga i mer än 50 procent av fallen.De farliga algerna är tunna och rinner av dig till skillnad från vanliga alger som finns på badplatserna, exempelvis blåstång.Länsstyrelsens rekommendation är att inte bada om vattnet är grumligt en bit ut, om man inte ser botten vid en halvmeters djup eller om vattnet har en senapsliknande yta.Är vattnet rent och klart är det inga problem att doppa sig i det blå.Källa: Länsstyrelsen i Stockholms län.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om