I Västervik är kvinnonamn som Ing-Britt, Vivianne och Rosita betydligt vanligare än i övriga landet, om man ser till antal per 10 000 invånare. Och bland männen finns fler Sven-Olof, Torgny och Torvald än på andra håll.
Däremot är det inte många nya kommuninvånare som får dessa namn. Åtminstone inte som tilltalsnamn. Den yngsta kvinnan i kommunen med tilltalsnamnet Ing-Britt är född 1956, den äldsta 1920. Totalt finns 49 stycken som bär namnet, antingen som tilltalsnamn eller som andra- eller tredjenamn.
Bland männen är Sven-Olof det "ovanligaste vanliga" namnet, och även där är det en 50-talist som är den yngste som har det som tilltalsnamn. Han är född 1951. Den äldste Sven-Olof i kommunen är född 1920. Totalt finns 67 stycken.
Statistiken är dock inte helt tillförlitlig då även män med namnen Sven och Olof i följd, men utan bindestreck, ingår.
Den kände kulturprofilen Sven-Olof Nilsson i Västervik är nöjd med sitt namn.
– Det får man vara, jag har ju inget annat.
Varför tror du att just ditt namn är så vanligt i just vår kommun?
– Jag vet inte, men både Sven och Olof var vanliga namn på 40- och 50-talen, och dubbelnamn var också vanliga. När jag kom ville min mor ha det ena namnet och min bror det andra så de satte ihop dem.
Trots att hans namn är så vanligt i Västervik har Sven-Olof Nilsson inte träffat på några andra med samma namn i skolklasser och liknande.
– Dubbelnamn fanns ju, men faktiskt aldrig Sven-Olof, säger han.
Lilla Lisa Jargland, ett år, hade från början Ing-Britt som ett av sina namn. Men redan när hon var fem månader gammal bytte föräldrarna ut namnet till Mimmit.
Varför, mamma Therese Svensson?
– Min farmor hette Ing-Britt, så vi gav Lisa hennes namn. Men farmor kallades av alla för Mimmit, så lagom till Lisas dop bytte vi ut namnet till det.
Therese tror att anledningen till att vissa namn är överrepresenterade i Västervik jämfört med resten av landet är att namn som tidigare varit vanliga hänger med över generationsgränserna.
– Så är det även för mina stora killar. Båda heter George efter farfar, så även det är ett namn som har gått i arv.