Johan Samuelsson och hans sambo Kristin Karlsson bodde i Stockholm, men valde att flytta tillbaka till uppväxtorten Västervik för ett drygt halvår sedan. Efter att ha fått barn kände båda en längtan efter att komma närmare sina ursprungsfamiljer, få ett enklare liv och kanske bygga hus.
När coronapandemin slog till blev det en extra motivation till att göra slag i saken.
– Jag såg möjligheten att hitta ett arbete där jag kunde jobba på distans, säger Johan Samuelsson, som då arbetade som managementkonsult för ett annat företag.
Han sökte och fick jobb på ett svenskt tech-bolag med huvudkontor i Stockholm, Sinch. När han berättade att familjen planerade att flytta till Västervik sa cheferna: "inga problem, vi har ju folk utspridda över hela världen".
Företaget har de senaste året köpt upp flera andra bolag, och Johans uppdrag handlar om att integrera de olika bolagen. Från sovrummet hemma i lägenheten i Västervik har han Teamsmöten med kollegor i alltifrån Sidney till San Fransisco. Samtidigt kan han lätt rycka in om sambon, som är föräldraledig med en nyfödd bebis, behöver assistans.
– Det finns väldigt många fördelar med att jobba på distans från Västervik. Dels möjligheten att komma närmare familjen och slippa pendling. Dels möjligheten att bygga hus själv utan att ruinera sig.
Paret håller på att bygga hus i Gertrudsvik, och i det nya huset kommer ett rum att fungera som kontor. Men Johan tror att han kommer att sitta på kontorshotell ibland också, när corona är över. Sedan han började det nya jobbet har han knappt träffat vare sig chefer eller kollegor fysiskt alls.
– Det är det mest negativa med att jobba på distans på det här sättet. Men det kan man ju lösa genom att vara på ett kontorshotell ibland.
Vad är den största skillnaden mellan att bo i Stockholm och Västervik?
– Det är så lätt att hitta parkering här! Man tar sig överallt på tio minuter, och har nära till familj och vänner.
Tror du att trenden att jobba på distans, kanske från mindre orter, kommer hålla i sig även efter corona?
– Jag gjorde reklam för det här konceptet redan innan corona började. Det har funnits en tradition av att ett arbete måste vara en plats, men med corona har synsättet att arbete är mer en sak man ska utföra, inte en plats, ökat. Och produktionen har ju inte minskat överlag, snarare tvärtom. Så det tror jag absolut.