Inflyttade pensionärer ses som ett hot
Försäkringskassan har utrett hur många pensionärer som flyttar till och från kommunerna i länet.
Foto: ANDERS LILJEGREN Erik Kärnekull är chef för försäkringskassan i Kalmar län och vill veta varför så många pensionärer flyttar till Västervik och vissa andra kommuner i länet.
Foto:
En tredjedel av dem som flyttar till Västerviks kommun är pensionärer. De flesta av dessa är förtidspensionärer. Att både ålders- och förtidspensionärer flyttar till glesbygden ?utgör ett långsiktigt hot om detta är en trend? enligt rapporten som presenterades på onsdagen.
Problemet finns i ytterligare fem kommuner, det vill säga i hälftens av länets kommuner.
Siffrorna gäller förra året. Då minskade befolkningen i Västervik totalt med 145 personer och flyttnettot stannade på +98 personer vilket är skillnaden mellan dem som flyttade härifrån och dem som flyttade hit. Av flyttnettot var en tredjedel pensionärer. 1 322 personer flyttade in medan 1 224 flyttade ut.
? Alla människor som vill flytta till Västervik är välkomna hit. Vi ser inte det som något hot att även pensionärer flyttar till vår kommun. Problem kan det förstås bli om de ganska snart får behov av vård, kommenterar Mats Hugosson, centerpartist i kommunledningen och som ännu inte sett försäkringskassans utredning.
? Vi hoppas ju på att de som flyttar till Västervik både är sådana som får jobb här men även sådana som har med sig egna företag. Det kan ju också en pensionär ha.
Utredningen är den första av det här slaget som gjorts i Kalmar län. Den har kommit till sedan försäkringskassans nytillträdde chef i början av året besökte de olika kassakontoren och fick veta att vi har en stor inflyttning av pensionärer i länet.
? Västervik är en så viktig ort i länet att de här siffrorna är allvarliga även om det inte är någon stor grupp det handlar om, säger Erik Kärnekull som är chef för Kalmar läns försäkringskassa.
Av de inflyttade pensionärerna i Västervik kommer de flesta från Stockholmstrakten, både ålderspensionärer och förtidspensionärer. Av dem som flyttar ut från kommunen väljer de flesta Östergötland. I gruppen ålderspensionärer ingår även de som själv valt att ta ut pensionen i förtid. Förtidspensionärerna är de som har sjukersättning.
? Troligen är de flesta hemvändare som flyttar till Västervik, säger Erik Kärnekull.
I rapporten konstateras: ?Den högre andelen inflyttade förtidspensionärer föranleder en fördjupad studie. Visar sig den skeva fördelningen vara en långvarig trend finns det anledning för kommunen och försäkringskassan att reagera.?
? Den som är förtidspensionär ska ju rehabiliteras och ut på arbetsmarknaden igen. Om många förtidspensionärer flyttar till Västervik och det inte finns arbete för dem när de är rehabiliterade blir det ett problem ur kommunekonomisk perspektiv. Man ska inte kunna räkna med att flytta till Västervik för att slippa ta ett jobb för att där finns det inga jobb.
Den som har flyttat hit och är förtidspensionär har som regel inte en arbetsgivare att gå tillbaka till när det blir aktuellt med arbetsprövning efter en rehabilitering.
Han hoppas på ett samarbete med kommunledningen för att diskutera resultaten i studien och vilka åtgärder som kan ske lokalt i kommunen. Eventuellt kan man komma att intervjua en del i den här gruppen för att få veta mer om varför de flyttar hit.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!