Ifrågasätter sanering utan muddring

Myndigheten SGU, Sveriges geologiska undersökning, tror inte att saneringen av Gladhammars gruvor får tillräcklig effekt om inte Tjursbosjön muddras. - Vi vill hemskt gärna muddra, men vi har inga pengar till det nu, säger Christer Ramström.

Om även Tjursbosjön ska muddras, kostar saneringen av Gladhammars gruvområde mellan 300 och 400 miljoner kronor, enligt siffror från hösten 2005. Arkivfoto: Elin Lundholm

Om även Tjursbosjön ska muddras, kostar saneringen av Gladhammars gruvområde mellan 300 och 400 miljoner kronor, enligt siffror från hösten 2005. Arkivfoto: Elin Lundholm

Foto: Elin Lundholm

Västervik2008-12-22 00:06
Nästa år ska kommunen lämna in en ansökan till miljödomstolen, med förhoppning om att kunna sanera gruvområdet 2010-2011. För närvarande pågår ett samråd, där bland annat olika myndigheter får yttra sig över de förslag till åtgärder som har tagits fram.Men SGU, som har synat samrådsunderlaget, ifrågasätter en del av de åtgärder som föreslås. Att tippa gruvavfall i sjön, så att det får sjunka ner i sedimenten, är inget som SGU tror på. För att få tillräcklig effekt av saneringen, måste man nog ta hand om sedimenten i stället, menar myndigheten.Vidare anser SGU att saneringen måste vänta tills det står klart att det inte kommer att bli någon ny gruvverksamhet i området, då det finns företag som har undersökningstillstånd där.SGU tycker också att det vore bättre ur ett miljö- och resursperspektiv att upparbeta metallerna som finns i gruvavfallet, i stället för att lägga dem på deponi.- Ja, det kan man ju tycka, men det är en kostnadsfråga. Det har med världsmarknadspriserna att göra. Det kan bli dyrare att upparbeta, än att bryta nytt, säger Christer Ramström, kommunens projektledare i gruvprojektet.Kommunen har försökt få Bolliden att ta hand om gruvavfallet, men företaget ville inte det. Det fanns för mycket av andra metaller, som Bolliden inte ville ha in i sina processer.De undersökningar som nu sker i området är vid Sohlbergsfältet, och där är det bara gruvavfall på marken som ska tas omhand. Det centrala saneringsområdet är i stället runt Holländarefältet.En lösning som diskuteras för gruvavfallet är att finfördela det, blanda det med cement och flygaska till en kladdig massa, som sedan läggs tillbaka i gruvan. Den stelnar så småningom och gör berget stabilt.- Vi har inte bestämt vilka åtgärder vi vill gå vidare med. Vi vill inte låsa fast oss vid nån metod, innan vi har utrett allt, säger Christer Ramström.Han påpekar också att de från början förordade en total sanering, men att det skulle bli så dyrt att de börjar med en första etapp. Resultatet ska sedan följas upp under drygt 40 år. Så lång tid tar det ungefär för Tjursbosjöns vatten att bytas ut fyra gånger.Om sjön ska muddras också, kostar hela saneringen 300-400 miljoner kronor, enligt siffror från hösten 2005.Västerviks kommun har fått 47 miljoner i statsbidrag till etapp ett, och bidrar med motsvarande tre miljoner i form av eget arbete.
Gruvläckage
Gruvbrytning i Gladhammar ägde rum från 1500-talet och fram till 1800-talets slut. Där bröts järn, koppar och kobolt.Sedan brytningen upphörde, har läckaget fortsatt. Närmast drabbad är Tjursbosjön, som varje år får ta emot ungefär 430 kilo koppar och 125 kilo kobolt från gruvområdet. En del av dessa metaller förs sedan vidare i sjösystemet, och kan på sikt hota Östersjön, men det är Tjursbosjön som är mest påverkad. I den översta halvmetern av Tjursbosjöns bottensediment finns 1,1 ton arsenik, 16,8 ton kobolt, 86,9 ton koppar och 10,8 ton bly.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om