VT har kollat bland några av kommunens idrottsföreningar. Vad förväntas man bidra med utöver medlemsavgiften?
Så här ser det ut:
Västerviks FF
Antal medlemmar: 500 ungdomar från sex år och uppåt.
Krav: Försäljning av rabatthäften och hjälpa till i kiosken.
Petter Grönwall, ordförande:
– Vi har en försäljning där ungdomarna har fem rabatthäften att sälja (för 200 kronor). En del av pengarna går till egna laget. Vid seniorlagens hemmamatcher får man hjälpa till som bollkalle och i kiosk. Vi har så många unga att det blir ungefär vart tredje år. Hur varje lag behöver skjutsar till bortamatcher eller cuper styrs av lagets samordnare. Lagen kan ha även ha egna försäljningar.
Tjusts IF
Antal medlemmar: 120 ungdomar i sju lag.
Krav: Möjlighet att sälja bingolotter och stå i kiosken.
Mikaela Danielsson, styrelseledamot och ungdomsansvarig:
– Vi har inga krav, men det finns möjlighet att sälja bingolotter och hjälpa till vid hemmamatcher i kiosken eller som bollkalle. Vi jobbar med frågan för att få fram en tydlighet. Det har varit på olika sätt genom åren. Föräldrarnas gensvar har blivit bättre och bättre när vi förklarat syfte och nytta. Vi bygger på frivillighet och skulle alltid önska mer. Det är alltid samma som ställer upp och en grupp som är svårare att nå.
IFK Västervik
Antal medlemmar: Cirka 400 barn och ungdomar under 16 år.
Krav: Ingen försäljning.
Christian Jansson, ordförande:
Förväntningarna på föräldrarna framgår i vårt t policydokument ”Blåvita tråden”. Förutom att stötta barnen och lagens ledare krävs att man som förälder hjälper till med vår kiosk på Örbäcken vid egna lagets hemmamatcher, samt att vid fem-sex gånger per lag och år hjälper till med våra kiosker på bilbingon och Bökensved. Dessutom att hjälpa till vid föreningens julgransförsäljning till exempel. Lagen blir tilldelade seniormatcher där de ska ha bollkallar och bollisor. Lagen kan ordna egna försäljningar till sina lagkassor.
Blackstad IF
Antal medlemmar: Cirka 50 under 16 år.
Krav: Liten terminsavgift för innebandy och bordtennis. Inga andra krav.
Anders Degerman, ordförande:
– Vi följer barnkonventionen som hävdar att alla ska ha rätt till en vettig sysselsättning, då får inte ekonomin vara ett hinder. Ingen ska behöva avstå därför. Vi säljer varken kakor eller lotter. Det finns inga lagkassor. Utöver vår låga medlemsavgift behöver vi ta ut en mindre terminsavgift för att täcka lokalhyra för innebandy och fotboll.
Västerviks Simsällskap
Antal medlemmar: Runt 350 aktiva barn och ungdomar från två års ålder.
Krav: Frivillig försäljning. Ökade krav i tävlingsåldern.
Linn Helgesson, kanslist:
– Vi kräver inte mycket. Försäljningar av underkläder och kryddor är frivilliga. När barnen börjar träna tre gånger i veckan och ska tävla, då krävs hjälp från föräldrarna. Att arrangera en simtävling kräver 20-30 funktionärer. Att åka iväg på tävling (från cirka tioårs-åldern) kräver skjutsar och ofta övernattning när tävlingarna oftast pågår över två eller ibland tre dagar. Ibland behövs det lite hjälp i kiosk och café.
Västerviksortens ryttarförening,
Antal medlemmar: 202 medlemmar 0-16 år (190 tjejer och 12 killar).
Krav: Att sälja bingolotter och kalendrar till jul.
Johanna Törnkvist, verksamhetsansvarig:
– Att sälja fem bingolotter och fyra kalendrar till jul, är det vi kräver av medlemmarna. Sedan uppmanar vi till mer närvaro och engagemang från föräldrarna, att vara med på städdagar till exempel. Det är en fråga vi jobbar med. Det är dyrt att rida och kostnaderna för anläggningen finns där oavsett hur många som rider. Barnen vill ju hänga här många timmar, man kan inte förvänta sig att föräldrar finns med hela tiden.
Westerviks Innebandyklubb
Antal medlemmar: 416 som är 15 år och yngre.
Krav: Försäljning för att nå en summa till laget.
Magnus Larsson, ordförande:
– Vårt upplägg fungerar bra och vi har ett bra engagemang för lagen. Genom höst- och vårförsäljningar ska man nå upp till en lagsumma, beroende av hur många man är i gruppen. Varje lagsamordnare lägger schema för att ha hand om kiosken och att sköta klockan vid hemmamatcher. Det vi förväntar oss är engagemang och glatt humör för att barnen ska få en meningsfull fritid.
Antvarden innebandy
Antal medlemmar: Ett 50-tal ungdomar under 16 år.
Krav: Inga försäljningskrav.
Christian Nilsson, styrelseledamot:
– Det blev för mycket administration, så vi har tagit bort försäljningen. Så länge vi får det att gå runt utan kör vi så. Vi är tydliga med det och håller låga avgifter för att inte skrämma bort folk och vara attraktiva. Vår väg är att ha så lite krav som möjligt. Några nya föräldrar har kommit, men visst hade jag önskat lite mer gensvar. Hallen är liten så det blev inte bra med att ha de unga som sargvakter på matcherna.
VIK hockey
Antal medlemmar: Närmare 400 upp till 16 år.
Krav: Olika arbetsbeting beroende på ålder samt att sälja bingolotter och sportlotter.
Petra Axelsson, klubbchef:
– Alla ungdomsblock (åldrar) har olika beting. Det kan vara arbetsuppgifter som att sälja 50/50-lotter på seniormatcherna eller att hålla i allmänhetens åkning. Dessutom säljer vi bingolotter till uppesittarkvällen och i år provar vi med att sälja sportlotter (man kan välja att köpa sig loss). Vi har jättehögt engagemang. Det finaste vi har är ju de ideella krafterna. Utan dem klarar vi oss inte. En del av pengarna går till att finansiera träningstider, bussar och utbildningar. Sedan får lagen själva bestämma över sina lagkassor, som att ordna tjejdisco.
Västerviks Handbollsförening, VHF
Antal medlemmar: Ungefär 150 spelare i åldern 6-18 år.
Krav: Försäljning av lotter och kläder, höst och vår.
Mikael Johansson, ordförande:
– Krav och krav, det låter hårt. Vi ber våra medlemmar att hjälpa till, att hjälpa sig själva. Alla lag har samordnare för att solidariskt kunna vara med på cuper till exempel. Vi har försäljning av lotter och kläder, vår och höst. En del till laget och en till föreningen. Det är så vedertaget, har funnits så läge att det blivit en folkrörelse i sig. Det är frivilligt och man kan betala sig fri. Vi har samma upplägg som exempelvis innebandyn.
Västerviks OK
Antal medlemmar: Ett 100-tal ungdomar 4-16 år.
Krav: Ingen försäljning. Att hjälpa till på klubbens arrangemang.
Kalle Antonsson, sekreterare:
– Bra arrangemang ger bra inkomster som går till ungdoms- och tävlingsverksamhet. Vi har ju Tjust 2-dagars, Gränsö Trail Run, VO-joggen och Skogsbingon på Resorten. Det är ett samspel mellan föreningen, medlemmen och samarbetspartners. Engagemanget är bra, en del är otroligt engagerade medan andra finns i bakgrunden. Vi har valt att inte sälja lotter, godis eller underkläder.
Gamleby OK
Antal medlemmar: Cirka 90 under 16 år.
Krav: Inga krav, bara önskemål att man hjälper till.
Lena Persson, kassör:
– Vårt motto är att det ska vara roligt att hjälpa till, inget tvång. Vi kräver inte att man säljer lotter eller så. Det ska vara enkelt att vara med. Vi vill att familjerna hjälper till med Skogsbingon en söndag per år, med att sälja bingobrickor och sköta serveringen. Vi behöver funktionärer vid Tjust 2-dagars, Byrundan och O Ringen. Pengarna som blir över går till ungdomen, träningskläder och klubbjackor till exempel.
Ankarsrums OK
Antal medlemmar: Knappt ett tiotal under 16 år.
Krav: Inga.
Anders Strömbäck, allt i allo:
– Vi har aldrig behövt få in annat än medlemsavgifterna. Vi har andra inkomstkällor. Vi sålde bingolotter under en extremt kort tid. Orientering är en relativt billig idrott som i stället kräver stort engagemang från föräldrarna med skjutsar och analyser. Till olika läger kan vi ta ut en symbolisk avgift, resten står klubben för. Nu har vi tyvärr väldigt få unga, pandemin tog knäcken på oss. Jag tycker att våra låga kostnader borde locka fler.
Westerviks Tennis & Racketklubb
Antal medlemmar: Ett 80-tal under 16 år.
Krav: Inget försäljningskrav.
Anders Lindström, klubbchef/chefstränare:
– Vi kräver inte, men vi önskar att man ställer upp och hjälper till med det som behövs vid de nationella tävlingar vi arrangerar. De flesta gör det, jag tycker att vi har bra gensvar från föräldrarna. Vi har inget krav på att man ska sälja något. Vid lagtävlingar försöker vi ordna resor genom ledarna och vi åker på så mycket vi kan. Vid de individuella tävlingarna blir det viktigare med föräldrastödet. Det är ju en ekonomisk fråga också med resa och övernattningar.